AMSTERDAM - De eerstehulpposten van de Amsterdamse ziekenhuizen hebben dinsdagavond in totaal 63 mensen behandeld als gevolg van de paniek op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking.

Niemand van de 63 slachtoffers raakte ernstig gewond en geen van de gewonden hoefde in het ziekenhuis te overnachten. Dit heeft een woordvoerder van de GGD Amsterdam woensdag gemeld.

Onder de slachtoffers met fracturen viel vooral het hoge aantal beenbreuken op, aldus de GGD-woordvoerder. ''Hoewel er ook een gebroken pols tussen zat''.

Verzwikte enkels

Ook de overige verwondingen betroffen meestal de benen. Naast de botbreuken waren het vooral schaafwonden, ontvellingen en verzwikte enkels waarmee de slachtoffers zich bij de eerste hulp meldden.

Omgevallen dranghekken op de Dam zijn waarschijnlijk een verklaring voor de kwetsuren aan de benen, aldus de woordvoerder van de GGD.

''Mensen kwamen ongelukkig terecht of ze kwamen klem te zitten in de hekken, waarna ze vervolgens werden overlopen. Als dit bijvoorbeeld was gebeurd in een weiland zonder dranghekken, hadden de mensen met minder problemen uit elkaar kunnen stuiven.''

Ziekenhuizen

De ziekenhuizen waar de gewonden werden opgevangen, zijn onder meer het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het VU medisch centrum.

De slachtoffers werden op verschillende manieren naar de eerstehulpposten in de hoofdstad gebracht. Sommigen arriveerden per ambulance, anderen werden gebracht door familieleden of de politie.

Paniek bij dodenherdenking