AMSTERDAM - De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de chaos dinsdagavond op de Dam tijdens de dodenherdenking is een 39-jarige in Amsterdam geboren Nederlander.

Dat heeft de Amsterdamse korpschef Bernard Welten dinsdagavond op een persconferentie laten weten. 

Het incident begon doordat de 39-jarige man die later werd gearresteerd, onduidelijke teksten prevelde en langdurig schreeuwde.

Hij zag er daarbij uit als een orthodoxe jood met een hoed op en pijpenkrullen en hief zijn armen in de lucht. Wat hij schreeuwde is onduidelijk maar ging volgens Welten ''door merg en been''.

Bekijk video

Geweldsmisdrijven

Waarom hij dat deed is niet bekend. Volgens Welten is de man in het verleden diverse malen veroordeeld voor onder andere geweldsmisdrijven en drugshandel.

Hem wordt verstoring van de openbare orde ten laste gelegd.

Gestoorde indruk

Op basis van die verdenking kan de verdachte slechts zes uur worden vastgehouden. Nachtelijke uren tellen niet mee. Dat zou betekenen dat hij woensdagochtend om elf uur op vrije voeten moet worden gesteld.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Frits van Straelen zei dat de man een gestoorde indruk maakte.

Het is de bedoeling dat de man voor zijn vrijlating door een psychiater wordt onderzocht. Dat kan er mogelijk toe leiden dat de verdachte langer kan worden vastgehouden.

Bom

Het publiek raakte nog meer van de kook toen iemand 'bom, bom vlucht' riep. In die chaos die ontstond liet een andere man een koffer vallen.

Hij werd ook aangehouden maar bleek later niks kwaads in de zin te hebben gehad en werd vrijgelaten.

Het koffertje werd door de bereden politie verwijderd, iets dat Welten moedig noemde. In het koffertje zaten persoonlijke bescheiden.

Gewonden

Bij het incident raakten rond de vijftig mensen gewond.  Het gaat vooral om lichtgewonden.

Enkele mensen liepen botbreuken op. Welten noemde het hierbij een voordeel dat er hekken zijn geplaatst als afzetting, ''deze vallen om, dus mensen kunnen wegkomen.''

Welten vindt het te vroeg om te zeggen dat de veiligheidsmaatregelen rondom de Dam moeten worden aangescherpt. De Dam is nu voor iedereen toegankelijk. ''Het is maar zeer de vraag of extra maatregelen daarbij passen'', aldus Welten.

Beatrix

Koningin Beatrix heeft dinsdagavond zelf besloten door te gaan met de dodenherdenking op de Dam nadat duidelijk was dat de situatie onder controle was.

Welten liet weten ''zeer onder de indruk te zijn'' van de wijze waarop de koningin na afloop met de slachtoffers sprak. ''Ze was buitengewoon nuchter en noemde de gebeurtenis buitengewoon naar. Ze wenste ons veel succes bij de verdere afwikkeling hiervan.''

De koningin, de prins en prinses werden op het moment van de paniek razendsnel naar de nabijgelegen Industrieele Groote Club gebracht. Daar zijn ze slechts enkele minuten geweest, aldus Welten.

Orthodoxe jood

Een bezoeker van de Nationale Dodenherdenking die zijn relaas doet op de website van de Volkskrant, heeft het hele gebeuren van dichtbij gezien.

"Ik kijk om en zie een man zich, niet erg gewelddadig, naar voren dringen. Hij heeft een lach op zijn gezicht en brabbelt een beetje in zichzelf. Het bizarre is dat hij lijkt op een orthodoxe jood."

Woeste schreeuw

De man draagt volgens de ooggetuige een hoed en een lange zwarte jas. 

"Hij heeft een flinke baard en lange bakkebaarden. Hij lijkt mij zo rond de 35 jaar oud. Mensen attenderen hem erop dat hij stil moet zijn, en dat is hij kort daarop ook. Totdat hij naast mij gaat staan, even naar achter bukt, en luidkeels uit het niets begint te schreeuwen: 'Heeeeeeee!' Een woeste schreeuw uit het niets.'

Gillen

De ooggetuige stond dinsdag naast de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de paniek en de chaos tijdens de twee minuten stilte.

''Er wordt gegild en mensen rennen weg", gaat hij verder. ''Iedereen kijkt naar de man. In een impuls duw ik hem naar de grond. Hij valt, en twee of drie anderen springen op hem. Binnen enkele seconden is er politie bij.''

Apeldoorn

Bij veel aanwezigen kwam door de plotselinge paniek het drama vorig jaar tijdens Koninginnedag meteen op het netvlies.

Mevrouw Ineke de Hondt uit Utrecht. ''Het was heel beangstigend. Mensen vielen boven op elkaar bij de hekken. Je denkt toch meteen aan de aanslag in Apeldoorn.''

Kinderen werden tegen de hekken gedrukt. Een jongetje werd door de Amsterdamse korpschef Welten weggedragen, andere kinderen werden door EHBO' ers naar ambulances gebracht.

Noodverordening

In Amsterdam was tijdens de nationale herdenking een noodverordening van kracht.

Ook had de gemeente de omgeving van de Dam tot veiligheidsgebied benoemd, waardoor onder meer de politie meer bevoegdheden krijgt om de openbare orde te bewaken. De maatregelen gelden ook voor het 5 meiconcert op de Amstel.

Geschrokken

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam jaarlijks organiseert, is ''net als iedereen geschrokken en heeft er waardering voor dat we met elkaar de herdenking konden voortzetten. Hierdoor werden de oorlogsslachtoffers toch herdacht''.

Dat liet het comité dinsdagavond weten in reactie op het incident. Volgens de organisatie waren ruim 20.000 mensen op de Dam aanwezig.

Bekijk lezersfoto’s van Dodenherdenking op NUfoto

Klik hier voor de foto's over oorlog en vrede op NU&toen

Paniek bij dodenherdenking