AMSTERDAM - De Hells Angels in Amsterdam hoeven hun clubhuis en twee bijbehorende loodsen voorlopig niet af te breken.

De gemeente had de motorclub onlangs opgedragen dat uiterlijk deze week te doen, maar de rechtbank in de hoofdstad stak daar eerder deze week een stokje voor.

Volgens de gemeente hebben de Angels geen geldige vergunning voor de gebouwen aan H.J.E. Wenckebachweg. Bovendien wil Amsterdam het gebied herontwikkelen: er komen woningen.

Bestemmingsplan

De rechter oordeelt nu echter dat het afbreken van de gebouwen nog niet nodig is. Het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied is namelijk nog niet van kracht.

Bovendien vindt zij dat er eerst duidelijkheid moet komen over toezeggingen die de gemeente mogelijk heeft gedaan over de bouw van een nieuw clubhuis.

Terrein

De Angels zitten al sinds de jaren zeventig op het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg. Ze kregen toen een gebied van 590 vierkante meter van de hoofdstad, maar breidden dat in de loop der jaren uit tot 5000 vierkante meter.

Inmiddels hebben de gemeente en de motorclub het alweer enkele jaren aan de stok over het gebied. De hoofdstad wil dat de Angels vertrekken, maar die weigeren dat. De twee treffen elkaar zeer regelmatig bij de rechter over de kwestie.

Ontruimen

In maart oordeelde het gerechtshof nog dat de motorclub het extra gebied dat ze de afgelopen tientallen jaren bij hun oorspronkelijke stuk grond betrokken uiterlijk in juni moeten ontruimen. De uitspraak van de rechtbank gaat daar in feite niet over.

Volgens het advocatenkantoor van de Angels valt er echter wel uit af te leiden dat het ook onnodig is om dit extra gebied nu al af te staan.

Zij beraden zich er nog over of en hoe ze alsnog kunnen proberen te voorkomen dat ze dit deel van het clubterrein moeten ontruimen.