EINDHOVEN - Een chirurg van een privékliniek in Weert heeft van het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg een waarschuwing gekregen, omdat hij de mislukte borstvergroting bij een vrouw niet wilde verwijderen als zij geen zwijgcontract tekende.

De patiënte moest afzien van juridische stappen en negatieve publiciteit over de kliniek, de arts en zijn collega's, zo stond in de overeenkomst volgens een uitspraak die dinsdag is gepubliceerd.

De vrouw liet voor het eerst in juli 2008 siliconenborsten implanteren door de Belgische arts van de toenmalige kliniek Silhouet. Na lekkage en infectie werden de protheses twee weken later verwijderd.

Minder dan een half jaar later ging ze weer onder het mes. Ze belandde in december in het ziekenhuis vanwege blaren aan de wonden. Korte tijd laten zijn de siliconen wederom verwijderd door de plastisch chirurg.

Publiciteitscampagne

De arts heeft toegegeven dat hij in de behandelovereenkomst de gewraakte afspraak heeft opgenomen. Reden was dat de vrouw een negatieve publiciteitscampagne voerde tegen de kliniek.

Hij ziet in dat hij fout zat. Het tuchtcollege oordeelt dat de handelwijze van de chirurg niet was zoals van hem als zorgverlener mag worden verwacht.

De overige klachten van de vrouw werden afgewezen.

Operatiekamers

Silhouet raakte eerder in opspraak toen de inspectie voor de gezondheidszorg operatiekamers sloot vanwege de slechte hygiënische omstandigheden. Vorig jaar veranderde de naam in Acura.

Directeur Anand Ramparichan van Acura liet dinsdag desgevraagd weten dat er geen reden is voor maatregelen tegen de arts. De procedures met contracten zijn vorig jaar veranderd. De man is een goede chirurg die al heel veel borstvergrotingen heeft gedaan, aldus de redenering.