AMSTERDAM - Door met pruiken te sjoemelen heeft een fraudeur uit Drachten meer dan tienduizend euro aan verzekeringsgeld voor patiënten opgestreken. De Friese politie heeft hem vorige maand gehoord.

De 60-jarige man verzorgde pruiken voor klanten die door de behandeling van hun ziekte hun haar waren kwijtgeraakt. Van de zorgverzekering mogen deze mensen twee keer per jaar een pruik kopen.

De Drachtenaar maakte hen echter wijs dat ze maar een pruik per jaar mochten kopen. Terwijl hij zijn klanten een pruik leverde, declareerde hij van 2005 tot en met 2007 twee pruiken bij hun zorgverzekeraars. Het geld voor de tweede pruik stak hij volgens de politie in eigen zak.

Argwaan

De zaak kwam aan het rollen toen een zorgverzekeraar argwaan kreeg en een onderzoek instelde. In 2006 en 2007 bleek volgens de politie dat voor 34 klanten een of meerdere valse declaraties zijn ingediend.

Met twintig procent van de declaraties van de fraudeur was geknoeid. Inmiddels is aangifte gedaan. De man moet zich voor de rechter verantwoorden.