AMSTERDAM - Laura Dekker blijft tot juli onder toezicht van Bureau Jeugdzorg staan. Het zeilmeisje mag van het gerechtshof in Arnhem voorlopig niet op wereldreis.

Laura is druk bezig met de voorbereidingen, maar die zijn volgens het hof niet voldoende om de risico's van haar solozeiltocht rond de wereld weg te nemen.

Haar advocaat, Peter de Lange, zei dinsdagochtend al dat hij verwachtte dat het toezicht wordt verlengd.

Volgens De Lange is er veel moed voor nodig om verantwoordelijkheid te nemen voor het beëindigen van het toezicht. "Het is een politiek gevoelige discussie, daarom is het gemakkelijk om niets te veranderen."

Verminkt

Na de uitspraak van de rechtbank heeft Laura zichzelf in december meerdere keren op school verminkt, blijkt uit het vonnis van het hof. Haar vader schakelde geen hulp in omdat de problemen volgens hem werden veroorzaakt door tegenwerking van Bureau Jeugdzorg.

Laura zou in die periode veel met haar vader hebben gepraat, maar dit kon niet voorkomen dat ze halverwege december naar Sint Maarten afreisde.

Sindsdien zou het beter met haar gaan, maar het hof concludeert uit de voorvallen dat haar sociaal-emotionele ontwikkeling ernstig wordt bedreigd.