AMSTERDAM - Pubers zijn minder vergevingsgezind naar Duitsers dan Nederlanders die de oorlog meemaakten.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Comité 4 en 5 mei onder duizend Nederlanders hield. In het AD noemt directeur Nine Nooter de resulaten dinsdag 'opvallend'.

Van degenen die de oorlog meemaakten heeft negentig procent zich met de Duitsers verzoend. Van de 13- tot 17-jarigen zegt echter een derde dat van verzoening geen sprake kan zijn.

Het verschil komt volgens Nooter door een gebrek aan historisch besef bij de jongeren. In tegenstelling tot de ouderen herinneren zij zich bijvoorbeeld niet de uitgebreide excuses van voormalig bondskanselier van Duitsland Willy Brandt.

Feller

Wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis is volgens de krant niet helemaal verbaasd. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt vindt volgens hem dat het maar eens afgelopen moet zijn. De generaties daarna zouden feller zijn door een minderwaardigheidscomplex en een gevoel van morele superioriteit.

Woensdag is het 65 jaar geleden dat de Duitsers in Nederland capituleerden. Dinsdagavond wordt de dodenherdenking gehouden.

Historische foto's van oorlog en bevrijding op NUenToen