AMSTERDAM - Nederland herdenkt dinsdag alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties zijn overleden. Om acht uur 's avonds zijn veel Nederlanders twee minuten stil om alle gevallenen ter herdenken.

De nationale herdenking vindt dinsdagavond om acht uur plaats op de Dam in Amsterdam. Hierbij zijn onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en vertegenwoordigers van de ministerraad aanwezig.

Op veel andere plaatsen in Nederland zijn ook herdenkingen, zoals op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in de voormalige kampen Amersfoort en Westerbork, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten.

Stille tocht

Op het nationaal monument Kamp Amersfoort heeft dinsdagavond een stille tocht plaats. Om 19.00 uur wordt de appèlklok geluid, waarna oud-gevangenen en nabestaanden langs onder andere het monument De Stenen Man en de begraafplaats lopen. Na de nationale twee minuten stilte voert de tocht verder langs het gedenkteken voor de onbekende soldaat en het Russisch Ereveld.

Op de Grebbeberg in Rhenen herdenkt de Koninklijke Landmacht de militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ongeveer dertig instanties leggen een krans op het Militair Ereveld. Daarna volgt een defilé langs de 800 graven. Rond de vijftig meter hoge Grebbeberg leverden Nederlandse soldaten in mei 1940 fel strijd met oprukkende Duitse troepen.

Afghanistan

De Nederlandse militairen in Afghanistan houden dinsdag tijdens dodenherdenking een speciale bijeenkomst voor hun omgekomen collega's. Op Kamp Holland bij Tarin Kowt en op de kleinere basis in Deh Rawod wordt een bijzonder appèl gehouden.

Ook het luchtverkeer op de Nederlandse vliegvelden neemt dinsdagavond rond de klok van acht uur een stilteperiode in acht. In het luchtruim boven de Dam in Amsterdam en boven andere plaatsen waar herdenkingen zijn, is dinsdagavond beperkt vliegverkeer.

Spotjes

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zond de afgelopen weken op de televisie veelvuldig spotjes uit met zanger Guus Meeuwis en nieuwslezer Jeroen Overbeek om Nederland op te roepen de twee minuten stilte te eerbiedigen.

Bevrijdingsvuur

Wageningen ontsteekt in de nacht van 4 op 5 mei weer het Bevrijdingsvuur, dat vervolgens door vijfduizend sporters naar gemeenten in heel Nederland wordt verspreid. Het is de 62e editie van de Bevrijdingsvuurestafette, aldus de gemeente Wageningen.

Burgemeester Geert van Rumund ontsteekt het Bevrijdingsvuur, waarna hardlopers, fietsers en skaters onderweg gaan om het vuur door het land te verspreiden.

Voorafgaande aan de ontsteking is er dinsdagavond een concert in de Grote Kerk in Wageningen. Op het 5 Mei Plein word de Duitse capitulatie nagespeeld. Hotel De Wereld, waar de capitulatie destijds werd ondertekend, staat aan het 5 Mei Plein.

Historische foto's van oorlog en bevrijding op NUenToen