ARNHEM - Een 37-jarige machinist uit Rhoon die in november 2006 in Arnhem met zijn goederentrein op een reizigerstrein botste, is maandag opnieuw vrijgesproken van gevaarlijk rijgedrag op het spoor. Bij de botsing raakten tientallen mensen gewond.

Net als de rechtbank verwijt het gerechtshof in Arnhem de man wel lichte schuld: hij had de weg iets beter moeten kennen en niet door rood moeten rijden. Aan de andere kant weegt het hof mee dat de seinsituatie niet heel duidelijk was.

Al met al heeft de man niet voldoende schuld voor een veroordeling wegens gevaarlijk rijgedrag, aldus het gerechtshof.

Justitie had in hoger beroep - net als eerder bij de rechtbank - 150 uur werkstraf geëist wegens gevaarlijk rijgedrag op het spoor met letsel als gevolg.

Twijfel

Bij het ongeluk kon de machinist niet meer stoppen voor een rood sein, nadat hij had getwijfeld of een geel sein even daarvoor voor hem bedoeld was. Het stond op een andere plek dan normaal. Hij botste met 15 kilometer per uur tegen de reizigerstrein.

Justitie stelde na de vrijspraak om principiële redenen hoger beroep in, om te hameren op de eigen verantwoordelijkheid van mensen met functies waarin de veiligheid op het spel staat. Het OM vindt het onvoorzichtig dat de man de rit heeft aangenomen terwijl hij het tracé niet vaak genoeg had gereden.

Ook had hij volgens justitie de treindienstleiding moeten bellen toen hij twijfelde over het gele sein.

Verjaard

De beschuldiging in tweede instantie (na gevaar op het spoor) was dat de man 'door een rood sein is gereden'. Dat eenvoudigere strafbare feit is zonder twijfel vast komen te staan, maar inmiddels verjaard. Het hof verklaarde het OM voor die tweede beschuldiging niet-ontvankelijk.