AMSTERDAM - De Hells Angels hoeven hun clubhuis en twee loodsen aan de H.J.E. Wenckebachweg nog niet af te breken. De gemeente had de motorclub hiertoe bevolen, maar de Amsterdamse rechtbank oordeelde anders.

Voor het clubhuis en de twee loodsen was nooit een vergunning afgegeven. De gemeente wil op het terrein van de Hells Angels, nabij de Bijlmerbajes, woningen bouwen en dus moest de club wijken.

De rechter bepaalde echter dat het afbreken van de gebouwen vooralsnog niet aan de orde is omdat het nieuwe bestemmingsplan nog niet definitief is vastgesteld. Ook moet er duidelijkheid komen over de toezeggingen die de gemeente in 2002 en 2003 mogelijk gedaan heeft over de bouw van een nieuw clubhuis.

Opstalrecht

In een vonnis uit 1997 werd de gemeente bovendien verplicht om de Hells Angels een opstalrecht te geven voor een deel van het terrein. De kortgedingrechter wil daarnaast ook dat er eerst duidelijkheid komt over een andere, nog lopende, rechterlijke procedure over een geweigerde vergunning voor het clubgebouw.

Totdat die duidelijkheid er is, moet de gemeente het clubhuis en de loodsen laten staan.

Eind jaren zeventig kreeg de motorclub een gebied van 590 vierkante meter bij de gemeente in bruikleen voor een clubhuis. Dat terrein werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Inmiddels bedraagt het terrein 4400 vierkante meter.