ENSCHEDE - De ANWB raadde automobilisten aan zondagavond de A1 van en naar Enschede te vermijden. Vele duizenden fans van FC Twente blokkeerden de A1 in beide richtingen. Een zegsman sprak van een ''chaos op de weg''.

De politie heeft zondagavond rond half twaalf de A1 en A35 weer vrijgegeven. Dat heeft een woordvoerster gemeld. De spelersbus heeft na elf uur de snelweg verlaten.

De politie sloot een groot deel van de A1 en A35 af. Door de duizenden fans langs de weg was een onveilige situatie op de rijbanen ontstaan.

Twee personen raakten gewond bij ongevallen en één persoon gleed van het talud. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht voor onderzoek.

Feestgangers

In totaal waren volgens de politie 40.000 fans naar het centrum van Enschede gekomen. De meeste feestgangers verlieten het centrum na de wedstrijd, mede doordat het ging regenen.

De politie heeft in totaal 18 mensen aangehouden, vooral voor mishandeling, het afsteken van vuurwerk en het niet voldoen aan een vordering. Twee mensen zijn in het stadion aangehouden omdat ze gewelddadig waren tegen stewards.

De Geneeskundige Hulpverlening had een rustige dag. Ongeveer 25 personen zijn geholpen aan lichte verwondingen, zoals snijwonden en verstuikingen. Eén persoon is succesvol gereanimeerd.

File

Ook Rijkswaterstaat sprak haar zorg uit over de verkeerschaos. ''Het is nu donker'', stelt een zegsman.

''Automobilisten die niet weten dat Twente kampioen is geworden, rekenen niet op een kilometerslange stoet van mensen op de weg.'' De file op de A1 richting Enschede bedroeg om tien uur ruim tien kilometer.

De politie heeft rond tien uur 's avonds alle toegangswegen vanaf Almelo richting Enschede naar de A35 afgesloten. Dit is gedaan om te voorkomen dat er zich nog meer FC Twente-fans langs de snelweg opstellen om de spelersbus te verwelkomen.

10 kilometer

De touringbus met de spelers reed met een tempo van nog geen 10 kilometer per uur A1 richting Enschede. Ook de weg richting Apeldoorn is geblokkeerd door automobilisten die vanuit Enschede de bus tegemoet rijden en vervolgens in de middenberm parkeren.

Bekijk lezersfoto's van FC Twente op NUfoto.nl

FC Twente kampioen