ROTTERDAM - Twaalf van de veertien demonstranten die zaterdag werden aangehouden bij een 1-meibetoging van het Rotterdams 1 mei-Comité op de Coolsingel in Rotterdam, zijn weer vrij. Ze moeten op termijn voor de rechter verschijnen.

Dat maakte de politie zondag bekend. Twee arrestanten zitten nog vast, zij worden verdacht van het plegen van geweld tegen agenten.

In totaal waren er ongeveer tweehonderd betogers, van wie sommigen stokken bij zich hadden. Volgens de vergunning was dat verboden.

Schelden

Toen de politie sommeerde de stokken in te leveren, weigerde enkele demonstranten dat en begonnen ze de agenten uit te schelden. Vervolgens greep de politie in. Daarbij werden honden en politiemensen te paard ingezet. Het merendeel van de demonstranten verliet daarop de Coolsingel.

Een woordvoerder van het Rotterdams 1 mei-Comité zei zaterdag al dat de stokken bedoeld waren om spandoeken en vlaggen aan mee te dragen en heeft politie ''grof geweld gebruikt, ook tegen vrouwen en kinderen.'' Het comité gaat een klacht over het politieoptreden indienen.

1-mei-demonstraties