ENSCHEDE - Enschede verkeerde zondagmiddag en -avond in een feestroes na het behaalde landskampioenschap van voetbalclub FC Twente, de eerste in de geschiedenis van de club.

Tienduizenden mensen vierden uitzinnig feest in de Enschedese binnenstad.

Na afloop van de wedstrijd ging er een golf van emotie door Enschede. Fans braken spontaan in tranen uit en vielen elkaar massaal in de armen van blijdschap.

Het centrum veranderde snel na het laatste fluitsignaal in een roodgekleurde massa die flink mee hoste op live-muziek. Het feest verliep vreedzaam, op een enkele arrestatie na.

Oude Markt

Het was de bedoeling dat een aantal spelers in de loop van de avond op de Oude Markt in Enschede de kampioensschaal aan de fans zou laten zien. Maar de politie zag af van dit plan toen bleek dat de spelers het centrum bijna onmogelijk zouden kunnen bereiken. Vele duizenden fans stonden langs de A1 om hun helden te verwelkomen.

De Twentsche Courant Tubantia kwam aan het eind van de middag met een extra editie om de eerste landstitel in de geschiedenis van FC Twente te vieren. De feesteditie werd verspreid in een oplage van vijftigduizend exemplaren in de binnenstad van Enschede.

Amsterdam

Het contrast met Amsterdam kon nauwelijks groter zijn. Het Leidseplein lag er troosteloos bij nadat FC Twente de landstitel voor de neus van Ajax had weggesleept. Honderden voetbalfans die in de kroegen op het plein de twee wedstrijden volgden, dropen voor het laatste fluitsignaal al af. De politie verrichtte een handvol aanhoudingen. Het betrof mensen die vuurwerk naar de politie gooiden.

Ook in de Amsterdam Arena was de sfeer gemoedelijk. Na afloop van de wedstrijd gingen de 16.000 supporters die NEC-Ajax op een groot scherm volgden direct naar huis.

Feest in Enschede