AMSTERDAM - Het Korps Landelijke politiediensten (KLPD) heeft zaterdagavond enkele bekeuringen wegens te hoge snelheid uitgedeeld tijdens de Gumball 3000, een groots opgezet rallyevenement waarbij een reeks Europese steden als etappeplaats fungeert.

Dat heeft een woordvoerder zaterdag gemeld.

Het KLPD was voorbereid op de komst van de rallyrijders naar Amsterdam, dus controleerde het intensief in de periode dat de rijders vanaf de Belgische grens naar de hoofdstad reden. Hoe hoog de boetes exact waren, kon de zegsman nog niet melden.

Het was bij de KLPD ook nog niet bekend of er dit jaar rijbewijzen in beslag zijn genomen.

Aan de race doen dit jaar onder meer Knight Rider-acteur David Hasselhoff, Kill Bill-acteur Michael Madsen en rapper Xzibit mee.

160 kilometer per uur

Die laatste verloor drie jaar geleden zijn rijbewijs toen hij tijdens Gumball 3000 meer dan 160 kilometer per uur reed op een plek waar de maximumsnelheid 100 kilometer per uur bedroeg.

Na hun bezoek aan Amsterdam doen de rijders onder meer nog Kopenhagen, Stockholm, Boston, Quebec, Toronto en New York aan. In totaal leggen de coureurs in een week tijd zo'n 3000 mijl (5000 kilometer) af.

Gumball 3000 in Amsterdam