ENSCHEDE - De politie Twente heeft van RTV Oost nieuwe informatie ontvangen over het ontstaan van de eerste brand bij de Enschedese vuurwerkopslagplaats SE Fireworks op 13 mei 2000.

De politie heeft zaterdag een bericht daarover van RTV Oost bevestigd.

Volgens de omroep gaat het om ''uiterst belastende verklaringen'' waaruit zou blijken dat het toch niet om brandstichting zou gaan, maar om een bedrijfsongeval.

De verklaringen maken deel uit van een serie reportages die RTV Oost over de vuurwerkramp maakte.

Het is op 13 mei tien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede zich voltrok. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

Nooit afgesloten

De politie neemt de informatie mee in het onderzoek, dat nooit officieel is afgesloten. Het is altijd onduidelijk gebleven hoe de eerste brand exact is uitgebroken.

Eerder deze week publiceerde misdaadjournalist Simon Vuyk het boek De waarheid achter de vuurwerkramp. Hierin stelt hij dat de vuurwerkramp mogelijk is veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, een bepaald soort vuurwerk dat voor het overgrote deel bestaat uit nitrocellulose.

Buskruittype

Dit buskruittype, ook wel schietkatoen genoemd, is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief.

De ijsfonteintjes zijn volgens Vuyk twee dagen voor de ramp die zich op 13 mei 2000 voltrok bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks bezorgd. Het ging om een geheim transport uit Denemarken, dat deel uitmaakte van parallelle handel in vuurwerk door personeel van SE Fireworks, achter de rug van een van de directeuren van SE Fireworks om.

Vuyk

Vuyk liet zaterdag in een reactie op het nieuws van RTV Oost weten dat de nieuwe informatie van de omroep ''volledig past in het scenario dat ik in mijn boek ontvouw''.

De journalist stelt ''de details uit de verklaring te kennen en te weten wie haar heeft afgelegd''. Volgens Vuyk gaat het ''inderdaad om een zeer interessante getuigenis. De getuige is een insider.''