ROTTERDAM - In veel plaatsen op de wereld is zaterdag betoogd op de Dag van de Arbeid. Ook in Nederland gingen demonstranten de straat op. In Rotterdam en Nijmegen liepen de bijeenkomsten uit de hand.

Een demonstratie van antikapitalisten in Nijmegen liep uit op een treffen tussen actievoerders en de mobiele eenheid.

De politie verrichtte enkele aanhoudingen.

Naar schatting 225 antikapitalisten waren naar Nijmegen gekomen. Aan het einde van een protestmars begonnen zij met stenen en flessen naar de politie te gooien.

De politie zette daarom de mobiele eenheid, politie te paard en politiehonden in. Een politieman raakte lichtgewond.

Stokken

In Rotterdam hield de politie veertien demonstranten aan bij een betoging van het Rotterdams 1 mei-Comité. Enkelen van de ongeveer tweehonderd betogers hadden stokken bij zich. Volgens de vergunning was dat verboden. Toen de politie sommeerde de stokken in te leveren, weigerde een aantal demonstranten dat.

Zij begonnen de agenten uit te schelden, waarop de politie ingreep. Daarbij werden honden en politiemensen te paard ingezet.

Grof geweld

Volgens het Rotterdams 1 mei-Comité waren de stokken bedoeld om spandoeken en vlaggen mee te dragen en heeft politie ''grof geweld gebruikt''. Het comité gaat een klacht over het optreden indienen en eiste dat de arrestanten direct worden vrijgelaten.

Ook in Griekenland kwam het tot een confrontatie. In de hoofdstad Athene en in de stad Thessaloniki gebruikte de politie traangas om demonstrerende jongeren uiteen te drijven.

Istanboel

In de Turkse stad Istanboel gingen meer dan 200.000 mensen de straat op. Ook in Rusland werd op verscheidene plaatsen gedemonstreerd. In totaal betoogden daar circa 1,7 miljoen mensen.

De Duitse politie pakte vijftig mensen op in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege incidenten in de aanloop naar de 1-meivieringen. In Frankrijk werd op 280 plaatsen betoogd.

Rusland

In Rusland werd op verscheidene plaatsen gedemonstreerd.

Aanhangers van de communisten droegen plakkaten van oud-dictator Jozef Stalin bij zich en eisten het vertrek van premier Vladimir Poetin vanwege zijn economische beleid. In totaal gingen circa 1,7 miljoen mensen de straat op.

Frankrijk

In Frankrijk werd op 280 plaatsen betoogd en in de VS werden betogingen verwacht in zeventig steden.

In Hongkong eisten enkele duizenden mensen een minimumloon van omgerekend 3,20 euro en behoud van werkgelegenheid.

1-mei-demonstraties