AMSTERDAM - Amsterdam is het afval dat zich vrijdag in de stad ophoopte door de staking van straatvegers, zaterdagochtend alweer grotendeels kwijt.

Na de 24-uursstaking van de gemeentereinigers, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag extra personeel ingezet om alle troep na Koninginnedag weg te werken.

Vrijdagavond was het in de straten van de binnenstad een grote chaos. Oude spullen die op de vele vrijmarkten niet werden verkocht, lege bierblikjes, pizzadozen, glas en ander vuilnis hoopten zich op.

Er werd weinig gehoor gegeven aan de oproep van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher aan de mensen om zelf hun rommel op te ruimen.

Trams omgeleid

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB liet enkele trams in de vroege zaterdagochtend omleiden, omdat rails of wissels door het vuil niet te gebruiken waren. Rond kwart over zeven werd de binnenstad, volgens een woordvoerster, weer vrijgegeven voor de trams.\

''Alleen de route naar en over het Rembrandtplein is wat langer gestremd gebleven, maar ook die was rond 08.30 uur weer begaanbaar.''

Den Haag

Ook Den Haag is zaterdagochtend rond 09.30 uur zo goed als verlost van het afvaltapijt dat daar sinds KoninginneNach lag als gevolg van de staking.

Volgens een gemeentewoordvoerder begonnen de vegers in de nacht van vrijdag op zaterdag om 03.00 uur en zijn er tientallen mensen meer ingezet dan normaal na Koninginnedag.

Utrecht

In Utrecht is het de ochtend na Koninginnedag in de binnenstad nog wel smerig. Het ergste vuil op doorgaande wegen is vrijdagavond door de veegdienst van de gemeente verwijderd, aan de gracht en in de zijstraten ligt het vuilnis flink opgestapeld. Van zaterdag 1 mei tot en met 5 mei staken de vegers.

Kroegen aan de Neude hebben ervoor gekozen gezamenlijk de troep op te ruimen. ''De gemeente doet het niet en wij willen toch straks ons terras opzetten'', zegt een van de medewerkers.

'Asociaal'

Andere cafés kiezen er voorlopig voor om het te laten liggen, waardoor de Oudegracht bezaaid ligt met plastic bekers, glas en oranje vlaggetjes. ''Asociaal'', noemen winkeliers in het centrum de troep.

De ambtenaren staken voor een betere cao. Vuilniszakken worden de komende dagen wel opgehaald. De vuilnisophaaldienst staakt op 6 en 7 mei.

Bekijk hier de special over Koninginnedag op NUfoto