RIJSWIJK - Het treinverkeer van en naar het Centraal Station en Station Sloterdijk in Amsterdam verliep op Koninginnedag enige tijd onrustig en lag anderhalf uur stil. Ook reden er in de loop van de middag korte tijd geen treinen van en naar het station Haarlem.

Alles op last van de politie, die de maatregelen nam in verband met de veiligheid.

De treinen van en naar Amsterdam Centraal Station en Sloterdijk werden omstreeks 15.00 uur stilgezet, nadat er in enkele treinen aan de handrem was getrokken en reizigers besloten uit de stilstaande treinen te stappen en over en langs het spoor te gaan lopen.

Bushaltes

Ook in Haarlem was dat het geval. Vervoermaatschappij Connexxion meed het Stationsplein in Haarlem enkele uren, omdat reizigers die niet met de trein naar Amsterdam konden, zich bij de bushaltes verdrongen. Om kwart voor zeven 's avonds reden de bussen weer.

De politie liet Station Sloterdijk in Amsterdam vrijdagmiddag voor alle zekerheid ontruimen nadat iemand in een trein onwel was geworden. Zij deed dat omdat de situatie onduidelijk was. Het station bleef korte tijd dicht.

Massa mensen

De stilstaande treinen, mensen op het spoor, het gesloten station en de massa mensen die naar huis wilde, veroorzaakten enige tijd chaos op en bij de stations.

Het treinverkeer van en naar het Centraal Station kwam rond half zes weer op gang. Reizigers moesten toen nog wel rekening houden met vertraging en met uitval van treinen. ProRail en de Nederlandse Spoorwegen (NS) hadden tijd nodig om alles goed te regelen.

Logistieke problemen

Om acht uur 's avonds reed 80 procent van de treinen van en naar het Centraal Station weer. Tegen half elf reden de meeste treinen weer. Reizigers ondervonden toen nog wel een vertraging van een kwartier tot een half uur.

Ook vielen enkel treinen uit door logistieke problemen. ProRail en de Nederlandse Spoorwegen (NS) adviseerden mensen vrijdagavond om zoveel mogelijk gebruik te maken van de omliggende stations, zoals Amsterdam Amstel, Amsterdam Muiderpoort en Amsterdam Zuid, om de reizigersstromen te spreiden.

Chaos

In 2001 ontstond op Koninginnedag een chaos op en rond het Centraal Station in Amsterdam. Voor een deel ook doordat reizigers aan de noodrem trokken in treinen en mensen over het spoor gingen lopen.

Toen zorgde ook de slechte doorstroming van de mensenmassa op het station voor problemen. De treinreizigers konden toen minder gemakkelijk de stad in dan in voorgaande jaren door wegopbrekingen in de binnenstad.

Chaos rond treinverkeer