RIJSWIJK - De viering van Koninginnedag is in de grote steden over het algemeen betrekkelijk rustig verlopen. Grote incidenten bleven uit.

De meeste arrestaties waren in Amsterdam. Zeker 96 mensen werden opgepakt wegens straatroof, vechtpartijtjes en kleine vergrijpen.

Ook waren er problemen met de treinenloop. Het was gezellig en heel druk in de stad, maar ook rommelig, aldus een politiewoordvoerder.

Noodverordening

In Eindhoven werd een noodverordening van kracht omdat de politie informatie had gekregen dat een groep Feyenoord-hooligans in de stad was om daar ongeregeldheden te veroorzaken.

Ze zouden betrokken zijn geweest bij de rellen op het bevrijdingsfestival in Rotterdam en het strandfeest in Hoek van Holland. De politie en ME zetten na enige tijd 27 supporters de stad uit en droeg ze over aan de politie in Rotterdam. Daarbij deden zich geen problemen voor.

KoninginneNach

De Haagse KoninginneNach verliep kalmer dan voorgaande edities. Om 4.00 uur 's nachts had de politie dertig mensen gearresteerd, onder meer wegens beledigingen en vechtpartijtjes. De daaropvolgende dag gebeurden geen rare dingen. De bezoekers liepen wel tussen de rommel omdat straatvegers staakten. Onveilige situaties deden zich niet voor.

Vrijmarkten

In Rotterdam, waar diverse feesten en vrijmarkten waren, werden zeven mensen aangehouden voor diverse vergrijpen. De politie sprak verder van een feestelijk verloop.

In Utrecht waren 's nachts zo'n 200.000 mensen op de been en de dag erna 80.000 tot 100.000 mensen. ''Er deden zich geen noemenswaardige incidenten voor'', aldus een woordvoerster van de politie.

Ook in andere grote steden als Maastricht, Arnhem, Enschede, Breda en Leeuwarden verliep het feest zonder grote wanklank.

Hoofdstad

Volgens een schatting van de gemeente Amsterdam hebben ruim 750.000 mensen Koninginnedag gevierd in de hoofdstad.

Volgens de woordvoerder van de gemeente was het daarmee 'iets drukker' dan vorig jaar. ''Onze indruk is ook dat er meer mensen waren en wat minder boten'',aldus de zegsman.

Bekijk hier de special over Koninginnedag op NUfoto

Koninginnedag in Amsterdam