AMSTERDAM - De politie in Amsterdam had in verband met de viering van Koninginnedag tot vrijdag circa 18.00 uur 96 arrestaties verricht. Volgens een politiewoordvoerder was het gezellig maar heel druk in de stad.

''Al met al is het best rommelig geweest met die arrestaties en problemen met de treinen. Dat ontregelt de boel wel.''

Van de arrestaties zijn er acht wegens straatroof. De overige aanhoudingen werden verricht voor kleinere vergrijpen en vechtpartijtjes.

Hoeveel mensen naar Amsterdam zijn getogen kon de politie niet inschatten. ''Daar beginnen we niet aan, dat is bijna onmogelijk.''

De gemeente Amsterdam wil zich vrijdagavond na een 'gezellige en drukke Koninginnedag' concentreren op de stroom reizigers die de stad gaat verlaten. '' We hopen dat die groep zich gaat verdelen over meerdere treinstations om zo problemen te voorkomen'', aldus een gemeentewoorvoerder.

Museumplein

De indruk bestaat dat het aan het begin van de avond nog flink druk is. Het Museumplein staat nog vol; daar gaat het feest tot 22.00 uur door. Ook elders wordt nog flink gefeest. ''Veel mensen zijn zaterdag vrij en kunnen het zich permitteren wat langer in de stad te blijven.''

Over troep in de stad kan de gemeente nog niet veel kwijt. ''Normaal gesproken wordt er ook pas vanaf 21.00 uur opgeruimd. Wat dat betreft is het nu niet anders dan voorgaande jaren'', aldus de zegsman die daarmee refereert aan de staking van vuilnismannen in zijn stad. De staking heeft gedurende de dag niet tot grote veiligheidsproblemen geleid.

Koninginnenacht

Vrijdagochtend meldde de zegsman dat de politie tijdens Koninginnenacht twintig tot dertig aanhouden in de hoofdstad verrichtte.

Na een tip bij de politie hebben ME'ers vergeefs gezocht naar een groep Feyenoordsupporters op het metrostation bij het Centraal Station.

Calamiteiten

De supporters uit Rotterdam zouden op zoek zijn geweest naar Ajax-aanhangers. De groep werd niet aangetroffen en de politie gaat er vanuit dat ze 'in de massa zijn opgegaan'.

Volgens de woordvoerder lopen er zeer veel collega's in de stad die snel kunnen ingrijpen bij calamiteiten. ''In totaal hebben we het over 4300 diensten in 36 uur.''