AMSTERDAM - Er rijden weer treinen van en naar station Amsterdam CS. Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. Ook station Sloterdijk is weer open.

Het treinverkeer werd halverwege de middag stilgelegd, omdat er mensen over de rails liepen. Station Sloterdijk werd eerder op de middag ontruimd op last van de politie.

In een trein was een persoon onwel geworden waarna besloten werd het station korte tijd te ontruimen.

Volgens een NS-woordvoerster was de situatie op dat moment onduidelijk, waarop is besloten het zekere voor het onzekere te nemen.

Extra bussen

Inmiddels is Sloterdijk weer toegankelijk voor het publiek en rijden er op beperkte schaal weer treinen.

Ook zijn extra bussen ingezet om passagiers te vervoeren. Het kan nog enige tijd duren voor de situatie weer normaal wordt, aldus de NS.

Grillig

De NS en ProRail proberen zoveel mogelijk treinen van en naar Amsterdam CS te laten rijden, maar de treinenloop is voorlopig nog grillig. Mensen moeten rekening houden met uitval van treinen en vertraging.

Volgens een woordvoerster van ProRail was het op Koninginnedag ''nogal onrustig'' in het treinverkeer, vooral in Noord-Holland.

Noodrem

Eerder vrijdagmiddag was het treinverkeer rond Amsterdam ontregeld doordat bij twee treinen aan de noodrem was getrokken. Honderden passagiers gingen het spoor op. Die problemen waren rond 13.15 uur opgelost.

Door Koninginnedag komen vrijdag zo'n driekwart miljoen mensen naar de hoofdstad.

Wanhoop

 

Op de perrons slaat de vermoeidheid en wanhoop bij veel passagiers flink toe. Reizigers klampen NS-medewerkers aan en vragen hoe ze verder kunnen komen.

Als de stationsspeaker het vertrek van een trein aankondigt richting Noord-Holland wordt massaal een sprint ingezet om deze te kunnen halen.

Treinverkeer Amsterdam stilgelegd