ROTTERDAM - Er moet een onderzoek komen naar afluistermogelijkheden in de ruimten in gevangenissen waar gedetineerden met hun advocaten kunnen praten.

Advocaat Frank van Ardenne uit Rotterdam heeft dit geschreven aan demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

In een strafzaak waarin hij optreedt, is volgens Van Ardenne gebleken dat er opnameapparatuur aanwezig was in zo'n spreekkamer in de Rotterdamse gevangenis De Schie.

De raadsman is zeer verontrust over de afluistermogelijkheden, want een verdachte moet ervan op aan kunnen dat hij in alle vertrouwelijkheid met zijn advocaat kan overleggen.

Dat recht is vastgelegd in de wet. Alleen al de mogelijkheid om in zo'n bezoekerskamer af te luisteren zou niet moeten bestaan.

Tapmogelijkheden

Van Ardenne kwam erachter dat er wellicht tapmogelijkheden waren in De Schie tijdens de zaak rond de dood van een vrouw uit Simonshaven. Haar man Ernst L., cliënt van Van Ardenne, wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij haar dood.

Al in november heeft de raadsman de kwestie voorgelegd aan de rechtbank Rotterdam. Uit mailcontact met de directeur van De Schie zou zijn gebleken dat deze wist dat er afgeluisterd kon worden in de bezoekerskamer.

Nadere uitleg

Toen de advocaat om nadere uitleg vroeg, kreeg hij als antwoord dat die apparatuur er niet zou zijn. De rechtbank heeft de directeur gehoord, maar heeft uiteindelijk geen diepgaand onderzoek laten doen, omdat niet is gebleken dat in de zaak tegen Ernst L. gesprekken zijn opgenomen en afgeluisterd.

Nu legt de advocaat zijn vragen voor aan de minister. Hij wil onder meer weten in welke andere gevangenissen mogelijk ook afluisterapparatuur is geïnstalleerd in spreekkamers en hoe de techniek precies werkt.