MIDDELBURG - ''U heeft Koninginnedag aan ons en aan het land teruggegeven.'' Met die woorden bedankte koningin Beatrix vrijdagmiddag de Zeeuwse plaatsen Wemeldinge en Middelburg voor ''een fantastische dag en een fantastisch feest.''

''Natuurlijk heeft iedereen met een zekere spanning naar deze dag uitgekeken'', zei de vorstin, verwijzend naar het drama vorig jaar in Apeldoorn.

Zij en haar familie zijn ''enthousiast ontvangen, terwijl de warmte ons toestroomde. Daarvoor heel veel en hartelijk dank.''

Afschuwelijk

Burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg verwees in zijn dankwoord aan de koninklijke familie op het bordes van het stadhuis ook nog naar de ''afschuwelijke ramp'' van 30 april 2009, instemmend toegeknikt door de majesteit.

''Het verdient groot respect dat u en uw familie vandaag hier bent en de viering in koninginnestad Middelburg enthousiast hebt meegevierd. Wij zijn er dankbaar voor dat u uw 30-jarig koningsschap in Middelburg wilde vieren'', aldus de burgemeester.

Militairen

In Middelburg en Wemeldinge waren vrijdag ook militairen aanwezig; niet alleen de bewaking van de koninklijke familie in Wemeldinge en Middelburg was streng, ook de route over de snelweg werd extra bewaakt.

Honderden mensen die vrijdagmiddag in Middelburg van het startpunt naar het eindpunt van de koninklijke route wilden lopen, werden teleurgesteld omdat de toegang was afgesloten.

Opstoppingen

Op de Lange Delft, de kortste route naar de Markt, zijn hekken geplaatst met politie en beveiligers erachter. Iedereen wordt het centrum uitgeleid. Een beveiliger zei niet het idee te hebben dat de Markt bomvol stond, maar dat de toegang uit voorzorg wel is afgesloten.

Op de omleidingsroutes ontstonden grote opstoppingen. Veel mensen maakten de indruk niet te weten waar ze heen moesten.

Agenten

Bijna 1400 agenten moeten er vrijdag voor zorgen dat Koninginnedag in Zeeland zonder problemen verloopt.

De politie krijgt veel hulp van andere korpsen, ongeveer de helft komt uit andere regio's.

Afstand

Toch moeten de bezoekers aan Wemeldinge en Middelburg weinig merken van de veiligheidsmaatregelen.

De afstand tussen het publiek en de leden van de koninklijke familie is niet groter dan vorig jaar in Apeldoorn.

NS

De NS had het vrijdag tijdens Koninginnedag gemakkelijk in Zeeland, waar de koninklijke familie op bezoek is. De extra lange treinen naar Middelburg hebben vrijdagochtend slechts zeven- tot achthonderd reizigers vervoerd.

Aanmerkelijk drukker is het zoals gebruikelijk op de trajecten richting Amsterdam.

Bekijk hier de special over Koninginnedag op NUfoto