AMSTERDAM - Amsterdam begint rond het middaguur goed vol te lopen.

Dat meldde een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland vrijdagmiddag. Incidenten zijn er nog niet gemeld bij de politie.

''We hopen nog steeds op een mooi feest, helemaal als het weer later ook nog gaat meewerken.''

Mensenstroom

Op het Museumplein in de hoofdstad, waar het Radio 538 Konininnedagfeest rond het middaguur is begonnen, staan inmiddels tussen de dertig- en veertigduizend mensen, zo meldt een zegsvrouw van het radiostation.

De weg vanaf NS-station Amsterdam-Zuid naar het Museumplein, gemarkeerd met gele ballonnen, laat een constante mensenstroom zien.

Drukker

Tot 12 uur werden via Amsterdam Centraal Station 67.000 passagiers vervoerd, zo meldden de Nederlandse Spoorwegen (NS). Volgens een woordvoerster is goed te merken dat veel treinpassagiers kiezen voor met name Amsterdam-Zuid.

''Het is daar beduidend drukker dan voorgaande jaren'', aldus de zegsvrouw. Ook de NS stelt dat de drukte langzamer op gang komt dan in andere jaren.

''Ik denk dat we ongeveer op eenzelfde aantal passagiers eindigen als vorig jaar, alleen zijn er andere pieken.'' Vorig jaar vevoerden de NS in totaal 256.000 passagiers naar Amsterdam op Koninginnedag.

Hare Krishna

In de stad is het gezellig druk. Van een Hare Krishna-optocht (traditioneel toch al gekleed in het oranje) met bijpassende muziek, tot dreunende housemuziek.

Langs de wegen in het Centrum en in het stadsdeel Zuid staan honderden standjes waar, zoals te doen gebruikelijk, eten, drinken en tweedehands spullen worden aangeboden. In het drukke Amsterdamse Vondelpark maken vrijdag traditiegetrouw de kinderen de dienst uit.

Speelgoed

Zij mogen daar muziek spelen, trucs laten zien of overtollig speelgoed verkopen om zo een extra zakcentje te verdienen.

Sinds middernacht staakt de gemeentelijke reinigingsdienst van Amsterdam 24 uur lang, vandaar dat er in de vroege ochtend na Koninginnenacht niet is schoongemaakt. Eigenaren van winkels en cafés moesten op Koninginnedag zelf hun straatje schoonvegen.

Utrecht

Ook in Utrecht kwam Koninginnedag door het slechte weer pas in de middag op gang. Veel verkopers hebben hun kleedje ingepakt en hun plekje verlaten en ook de café's verkopen buiten nog weinig.

De Vrijmarkt is in Utrecht donderdagavond en gaat door tot vrijdagmiddag 18.00 uur. Volgens de gemeente waren er zo'n 200.000 mensen op de been 's nachts. ''Het was erg rustig en er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan'', aldus een woordvoerster van de politie.

Verkopen

Die rust is ook bij veel biertaps te merken. ''De regen gooit roet in het eten. Veel mensen stoppen met handelen, dus komen er ook geen bezoekers meer langs. Dat is goed te merken in onze verkopen'', aldus de eigenaar van Café Weerdzicht.

Creatieve volhouders hebben hun plekje afgeschermd met zeiltjes en paraplu's. ''Het wordt al wat droger'', zegt een hoopvolle verkoopster.

Bekijk hier de special over Koninginnedag op NUfoto