AMSTERDAM - Een paar pittige regenbuien dreven feestvierders aan de vooravond van Koninginnedag herhaaldelijk de pleinen af en de kroegen in. Het kon de pret niet drukken.

In Amsterdam, Utrecht en Den Haag trokken de festiviteiten honderdduizenden mensen. Grote incidenten deden zich voor zover bekend niet voor.

Utrecht en Den Haag meldden allebei ongeveer 200.000 bezoekers en ook in Amsterdam stroomden de pleinen 's avonds goed vol.

Organisator Roland Verbiest van de traditionele Haagse Koninginnenach toonde zich dik tevreden over het verloop van zijn evenement.

''We hadden een topprogrammering en dat was ook duidelijk te zien. Ik ben overal geweest en van het Kerkplein tot het Spui stond het overal vol.''

Internationale beroemdheden

Naast Haagse artiesten als Di-rect en The Fudge speelden er internationale beroemdheden, onder wie Caro Emerald en Dick Dale, ook wel bekend als 'the king of the surf guitar'.

Ondanks het goede verloop maakte Verbiest zich wel zorgen over de opbrengst van het festijn in de Hofstad.

Baromzet

De regen kan weleens voor een tegenvallende baromzet hebben gezorgd, terwijl de organisatie het geld juist hard nodig heeft: er was dit jaar een begrotingstekort van 25.000 euro. Met een sms-actie probeerde de organisatie daar donderdagavond iets aan te doen.

Het lijkt erop dat de regen ook positieve gevolgen had. De politie meldde relatief weinig incidenten. In Amsterdam en Utrecht werd een handvol personen aangehouden.

Rustiger

De politie in Den Haag liet weten dat het feest rustiger was verlopen dan in voorgaande jaren.

In totaal werden dertig mensen gearresteerd, onder meer wegens vechtpartijtjes en beledigingen. De politie verwachtte de meesten vrijdag weer vrij te zullen laten. Elf mensen die in de stad onwel waren geworden, werden naar ziekenhuizen gebracht.

Troep

Een heikel punt in Den Haag is het afval. Het tapijt van lege blikjes, flesjes, glazen en hamburgerverpakkingen dat zich na middernacht begon te vormen, wordt pas zaterdagochtend opgeruimd.

De straatvegers staken de hele vrijdag, zodat de rotzooi tot zaterdagochtend blijft liggen. Vooral op de pleinen waar straatpodia stonden en artiesten optraden, waren door het afval de straatstenen niet meer te zien.

Troep Koninginnenach