APELDOORN - In Apeldoorn is donderdag de herdenking aan de gang van de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag vorig jaar. Koningin Beatrix en burgemeester Fred de Graaf onthulden rond 16.20 uur een herinneringsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Daarna was er een moment van stilte en vervolgens legden de aanwezigen witte rozen bij het monument.

Koningin Beatrix was zichtbaar aangedaan toen zij samen met de burgemeester het kunstwerk onthulde. Tijdens de minuut stilte lieten de aanwezigen witte ballonnen op ter nagedachtenis aan de doden en gewonden.

Arrestatie

De politie heeft woensdag een 31-jarige man aangehouden die mogelijk van plan was de herdenking te verstoren. Dat liet de politie in Apeldoorn donderdag weten.

Volgens een woordvoerder worden verder geen bijzonderheden verstrekt over de aangehouden persoon en diens mogelijke plannen. De man zit vast.

Burgemeester De Graaf sprak voor de onthulling van een ''lang en moeilijk jaar voor alle getroffenen''. Hij memoreerde de nabestaanden die ''zo'n zware last te dragen kregen en vooral op bijzondere dagen gemis van hun dierbaren intens voelen''.

Veerkracht

Ook prees hij de zwaargewonden die ''met bewonderenswaardige veerkracht het vaak trage en moeizame genezingsproces hebben doorstaan.''

De ceremonie wordt bijgewoond door nabestaanden, slachtoffers en de leden van de koninklijke familie die vorig jaar getuige waren van de tragedie. Het monument staat bij het kruispunt Jachtlaan/Loolaan, op de plek waar in 2009 een zee van bloemen ontstond.

Dat is vlak bij De Naald, waar Karst T. na zijn dollemansrit tot stilstand kwam. Bij het drama vielen acht doden, inclusief de dader.

Ballonnen

Het herinneringsmonument is gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker. Het is een doos met daarin ballonnen van glas, die symbool staan voor kwetsbaarheid, feest en rouw.

Zeven ballonnen zijn wit; die staan voor de zeven dodelijke slachtoffers die T. maakte toen hij met zijn auto in volle vaart op de koninklijke bus probeerde in te rijden. De dader heeft geen ballon. T. overleed kort na de aanslag.

Monument Apeldoorn