AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 51-jarige Franklin F. donderdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

Hij schoot op 9 juli 2008 in Amstelveen de 28-jarige politieagente Gabriëlle Cevat dood. De rechtbank legde de man vorig jaar dezelfde straf op.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tijdens het hoger beroep vijftien jaar cel en tbs geëist. Het hof kwam tot een lagere straf, onder meer omdat het, in tegenstelling tot justitie, niet bewezen acht dat F. Cevat met voorbedachten rade doodschoot. Hij is volgens het hof dan ook schuldig aan doodslag en niet aan moord op Cevat.

Ex-vriendin

F. reed die bewuste avond in dronken toestand en met een geladen pistool naar de woning van zijn ex-vriendin in Amstelveen, volgens het hof om haar te vermoorden. Tijdens die rit kreeg Cevat, met de auto op weg naar het politiebureau voor een nachtdienst, zijn slingerende voertuig in het vizier.

Toen ze beiden stopten en uitstapten, schoot F. de agente volgens ooggetuigen vrijwel direct en van dichtbij door het hoofd.

Angst

Na de dodelijke schietpartij drong F. met geweld de woning van zijn ex binnen. Zij was op dat moment niet thuis, maar haar zoon en twee andere jongens wel. Zij sprongen in doodsangst uit het raam en vluchtten. Voordat hij Cevat doodschoot, had F. al twee kogels door de voordeur van de ouders van zijn ex geschoten.

Behalve aan doodslag op Cevat, is F. volgens het hof ook schuldig aan poging tot moord op haar ouders, voorbereiding van moord op en bedreiging van zijn vriendin en verboden wapenbezit. Hij kreeg tbs opgelegd omdat hij onder meer een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Bewijs

Opvallend is dat justitie tijdens het hoger beroep betoogde dat niet kan worden bewezen dat F. wist dat hij op een agente schoot, wat tot een hogere straf kan leiden. Tijdens de rechtszaak stelde het OM nog dat dat wel het geval is.

Net als de rechtbank vorig jaar oordeelde ook het hof donderdag dat niet vaststaat dat F. wist dat hij een politieagente voor zich had.