SCHIPHOL - De rechtbank op Schiphol heeft donderdag SBS-undercoverjournalist Alberto Stegeman (39) veroordeeld tot een geldboete van 1740 euro.

Hij kreeg deze straf voor het vervalsen van een KLM-pas en omdat hij meerdere keren op verboden bedrijventerreinen kwam bij Schiphol en op Schiphol-Oost. Justitie had tegen Stegeman ook een geldboete van 1740 euro geëist.

De journalist wilde met zijn actie aantonen dat het mis was met de beveiliging van de terreinen. Stegeman passeerde de beveiliging op Schiphol-Oost in de kofferbak van een auto. Op die manier kwam hij heel dicht bij het regeringsvliegtuig KBX.

Stegeman presenteerde zijn bevindingen in een uitzending van zijn tv-programma Undercover in Nederland.

Vrijheid van meningsuiting

De rechtbank vindt dat Stegeman strafbaar is, ondanks het feit dat hij als journalist misstanden aan de kaak wilde stellen. Stegeman kan als journalist in principe een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting.

De rechtbank veroordeelt hem toch, omdat zij vindt dat hij in dit geval te ver is gegaan door het plegen van ernstige strafbare feiten. De rechters nemen het hem vooral kwalijk dat hij voor het vervalsen van de pas gebruik heeft gemaakt van een KLM-medewerker, die hierdoor zijn baan is kwijtgeraakt.

''Het had op de weg gelegen van de verdachte om minder vergaande middelen te gebruiken'', aldus de rechtbank.

Hoger beroep

Alberto Stegeman zei na de uitspraak dat hij in hoger beroep gaat. ''Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind om aan te geven waarom de maatschappelijke misstand wel groot genoeg was om te handelen zoals ik heb gedaan. Bovendien wil ik het hoger beroep aangrijpen om de leugens die justitie over mij heeft verspreid recht te zetten. Ik kan dat aantonen met beelden.''

Justitie zei tijdens de strafzaak dat Stegeman alleen met de KLM-medewerker de bedrijventerreinen heeft betreden en geen gebruik heeft gemaakt van de vervalste toegangspassen. De journalist bestrijdt dit.

Stegeman wil de zaak als het nodig is uitvechten tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.