ROTTERDAM - Het centrum van Rotterdam en het gebied in deelgemeente Feijenoord rond voetbalstadion de Kuip worden tijdens de bekerfinale op 6 mei drooggelegd.

Het alcoholverbod tussen twee uur 's middags en middernacht is een van de strenge maatregelen die burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam donderdag aankondigde om rellen tijdens de tweede wedstrijd van de bekerfinale te voorkomen.

Hij deed dat in een brief die aan de gemeenteraad gericht is.

De relschoppers die zondag in Rotterdam tijdens de eerste wedstrijd Ajax-Feyenoord zijn aangehouden, krijgen een gebiedsontzegging. Dat geldt ook voor de personen die eerder bij een demonstratie bij de Kuip op 15 april werden aangehouden.

De zogeheten gebiedsontzegging geldt voor zowel het centrum als de omgeving van het stadion.

Strandrellen

De relschoppers die door de rechter een evenementenverbod opgelegd kregen naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland, mogen zich ook niet ophouden rond het stadion.

In het hart van de stad en rond het stadion worden ook fysieke maatregelen genomen om ongeregeldheden te voorkomen. Naast sluiting van winkels worden gedeelten van het winkelgebied in het centrum afgesloten voor publiek.

Bovendien is het centrum aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie daar preventief mag fouilleren. Hoeveel politie er tijdens de wedstrijd op de been is, is niet bekend; ook niet hoeveel geld de beveiliging rond de wedstrijd kost.

Als Feyenoord de wedstrijd wint, wordt de voetbalclub in het stadion gehuldigd, aldus Aboutaleb in de brief.