AMSTERDAM - De tot vier jaar cel veroordeelde Murat O. mag zijn proces in hoger beroep in vrijheid afwachten omdat zijn moeder ernstig ziek is, niet vanwege de geboorte van een kind, zoals diverse media berichtten.

Dat meldt het gerechtshof in Amsterdam donderdag in een persbericht.

Het hof schorste vorige week vrijdag de voorlopige hechtenis van O. onder voorwaarden op, tot de volgende zitting op 16 juli. Zo mag hij op geen enkele wijze contact hebben met de slachtoffers. O. heeft inmiddels veertien maanden vastgezeten.

De rechter veroordeelde Murat O. in december onder meer voor het in de prostitutie dwingen van vrouwen. Andere leden van de bende van pooiers en loverboys waarvan hij deel uitmaakte, kregen celstraffen tot zes jaar opgelegd. Het OM had celstraffen tot dertien jaar geëist.

Geen geweld

Bij de afweging van het hof om O. in vrijheid te stellen, heeft meegewogen dat het aandeel in de zaak waarvoor O. is veroordeeld zich 'beperkt' tot twee vrouwen. Hij zou daarbij geen geweld hebben gebruikt.

Bij een eerdere schorsing heeft O. zich volgens het hof bovendien gehouden aan de voorwaarden, waaronder een contactverbod met de slachtoffers. Hij en zijn familie wonen in Nederland en er is volgens het hof geen reden aan te nemen dat O. de benen zal nemen.

Saban B.

De zaak van Murat O. is volgens het hof niet vergelijkbaar met die van de veroordeelde, gewelddadige mensenhandelaar Saban B. Die ontsnapte vorig jaar september toen hij van het gerechtshof verlof kreeg om zijn pasgeboren kind te zien, wat tot veel ophef leidde.

Naar verwachting wordt de zaak van O. in hoger beroep eind dit jaar inhoudelijk behandeld. Het gerechtshof geeft donderdagmiddag een persconferentie om zijn schorsingsbesluit toe te lichten.

Hirsch Ballin

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) betreurt dat de veroordeelde loverboy Murat O. op vrije voeten is gesteld.

De veroordeelde mensenhandelaar Saban B. ging er vorig jaar vandoor nadat hij van het gerechtshof verlof had gekregen. Hirsch Ballin kondigde toen al een wetswijziging aan waarmee de beslissing over een verlof voor familieomstandigheden bij de gevangenisdirecteur komt te liggen.

Onbegrijpelijk

VVD-Kamerlid Fred Teeven vindt dat Hirsch Ballin treuzelt om dit in de wet te gaan regelen. In zijn ogen moet een volgend kabinet er nu maar werk van gaan maken. Volgens de VVD'er houden rechters nog altijd te weinig rekening met de slachtoffers.

Ook PvdA'er Khadija Arib vindt het onbegrijpelijk dat de slachtoffers van Murat O. niets wisten van zijn vrijlating. Ze wil een spoeddebat aanvragen. De PVV oordeelt dat de rechters er opnieuw volkomen naast zitten. Hirsch Ballin moet zorgen dat O. zo snel mogelijk weer achter de tralies zit.