BRUSSEL - Vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie mogen uiterlijk vanaf april 2013 weer vloeistoffen meenemen in het vliegtuig. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

Een eerste stap in het geleidelijk opheffen van de beperkingen op het vervoer van vloeistoffen in de handbagage van vliegtuigpassagiers binnen de EU geldt uiterlijk vanaf april 2011.

Dan mogen vloeistoffen die belastingvrij zijn gekocht op vliegvelden in landen buiten de EU, of in vliegvelden afkomstig uit niet EU-landen, meegenomen worden als handbagage.

Herkenbaar

Voorwaarde is dat ze vervoerd worden in duidelijk herkenbare zakken. Deze bagage zal bovendien gecontroleerd worden.

De huidige regel is dat dit alleen geldt voor vloeistoffen die belastingvrij in de Verenigde Staten, Canada, Singapore of Kroatië gekocht zijn.

Tandpasta

Sinds november 2006 geldt er in de EU een verbod op het meenemen van vloeistoffen in de handbagage in verpakkingen groter dan 100 milliliter. Daarnaast moeten alle vloeistoffen, waartoe ook tandpasta en gels worden gerekend, in een doorzichtig plastic zakje worden vervoerd.

Terreuraanslagen

De strenge regels voor het vervoer van vloeistoffen in de handbagage werden door de Europese Commissie ingevoerd nadat de Britse overheid bekendmaakte dat het in augustus 2006 terreuraanslagen op de luchthaven van Heathrow had verijdeld.

Volgens de Britten waren er toen concrete plannen om vliegtuigen met Amerikaanse bestemmingen op te blazen met vloeibare explosieven.

Schiphol

Een woordvoerster van luchthaven Schiphol wijst erop dat het tijdspad van de EC wel optimistisch is. Enerzijds worden de regels verruimd, waar Schiphol blij mee is. Anderzijds moet er gecontroleerd gaan worden met geavanceerde apparatuur.

''Om die controles goed en snel te doen, hebben we andere apparatuur nodig, die nog niet beschikbaar is.''

Volgens de woordvoerster moet de passagier er wel profijt van hebben. ''Als die uren langer kwijt is met controles, is dat niet zo.''