DEN HAAG - Donderdag hebben 3746 Nederlanders een lintje ontvangen. Iets meer mensen dan vorig jaar kregen een koninklijke onderscheiding.

Voor 4097 mensen was dit jaar een lintje aangevraagd. 11,6 procent van de voorstellen is afgewezen. Vrijwilligers vallen vaak in de prijzen; dit jaar zijn dat er 3637.

De jongste decorandus is donderdag de 35-jarige Wouter Maas uit Opmeer, vrijwilliger bij popfestival Zomerpop, jongerencentrum Pardoes en het Kinderdorp.

De oudste is M. Schrijnemakers, 92 jaar, die in de Verenigde Staten woont. Hij heeft tal van boeken en artikelen geschreven over de geschiedenis van Geleen en de regio.

Albert Verlinde

Ook presentator Albert Verlinde heeft een lintje van de koningin gekregen. En Chiel Montagne, presentator bij de TROS van programma's als Op Volle Toeren, zegt het Verlinde na, want ook hij is ridder geworden.

Daarnaast is journaliste Maartje van Weegen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Aanvraag

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een beargumenteerde aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag na akkoord door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel wendt.

Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die finale goedkeuring verleent. Koningin Beatrix ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Wie een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau krijgt, moet iets bijzonders hebben gedaan voor koningin, staat of maatschappij.

Meijer

Feyenoord-icoon Gerard Meijer is ook verwend met een lintje. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam spelde de 74-jarige Meijer de versierselen op. Meijer was vijftig jaar in dienst als verzorger van Feyenoord.

Hij nam aan het eind van vorig seizoen afscheid. De clubamabassadeur is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lintjesregen