AMSTERDAM - Murat O., die in december vier jaar cel kreeg voor onder meer het in de prostitutie dwingen van vrouwen, is door het gerechtshof in Amsterdam op vrije voeten gesteld in afwachting van het hoger beroep in zijn zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) betreurt de beslissing van het hof, slachtoffers zijn verbijsterd.

''We hebben ons ertegen verzet. Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan de persoonlijke belangen van de verdachte'', aldus een woordvoerster van het OM. ''Deze man heeft veel slachtoffers gemaakt.''

Woedend

Twee slachtoffers laten via hun advocaat Richard Korver weten woedend te zijn en te vinden dat aan hun belangen geen enkel recht is gedaan.

Ze zijn door het hof niet geïnformeerd over de invrijheidsstelling, zitten ondergedoken en zijn bang. Uit de zaak van Saban B. is volgens hen kennelijk geen lering getrokken.

Celstraffen

De tot 7,5 jaar cel veroordeelde, uiterst gewelddadige mensenhandelaar Saban B. nam vorig jaar september de benen toen hij van het gerechtshof verlof kreeg om zijn pasgeboren kind te zien. Dat leidde tot veel ophef. B. vluchtte naar Turkije, waar hij inmiddels vastzit wegens afpersing.

Afgelopen december legde de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot zes jaar op aan de bende pooiers en loverboys, waarvan Murat O. deel uitmaakte. De hoogste straffen gingen naar Youssef O., die zes jaar cel kreeg, en de twee broers Megmed (vijf jaar cel) en Murat O.

Volgens de rechter hebben de mannen meerdere vrouwen tot prostitutie gedwongen in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Het OM had celstraffen tot dertien jaar geëist. Het zou gaan om meer dan twintig vrouwen.