WELBERG - De grote bronzen klok van het monument ter nagedachtenis aan de Slag om Welberg (Noord-Brabant) bleek woensdagmiddag te zijn gestolen. De 300 kilo zware klok zou even voor acht uur in de avond van 4 mei worden geluid in aanwezigheid van onder meer (nabestaanden van) Canadese veteranen.

Dat heeft een woordvoerder van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg in de nacht van woensdag op donderdag laten weten. Met het beieren van de klok worden de slachtoffers die sneuvelden bij de Slag om Welberg (november 1944) herdacht.

Bij de felle strijd in aanloop naar de bevrijding van het dorp onder de rook van Steenbergen lieten zeker 53 Canadezen, enkele tientallen burgers en ook Duitsers het leven.

De leden van de werkgroep zijn diep geschokt en gaan donderdag aangifte doen bij de politie. Zij vinden het vooral moeilijk om de delegatie Canadezen, die op 3 mei in Nederland aankomt, onder ogen te komen.

Sommige leden van de werkgroep, onder wie nabestaanden van de burgerslachtoffers uit 1944, ''schamen zich voor hun Nederlanderschap.''

Het zou de tweede keer zijn dat de klok in aanwezigheid van Canadezen zou worden geluid. De eerste keer was in april van dit jaar. Toen bezocht een afvaardiging van Canadezen het Brabantse dorp ook voor een herdenking. Normaal gesproken klinkt de klok alleen bij de plechtigheden in november en op Dodenherdenking.

Lenen

De vrijwilligers die het monument onder hun hoede hebben, hopen dat de dieven de klok zullen terugbezorgen of dat ze hem ergens achter zullen laten. Mocht de klok op 4 mei nog niet terecht zijn, dan kijken ze of ze een klok van een kerk in de buurt kunnen lenen. De werkgroep heeft de klepel van de gestolen klok nog wel in bezit.

Het monument is acht jaar geleden door vrijwilligers opgericht om de Slag om Welberg te herdenken. De vrijwilligers zijn verenigd in een werkgroep die uitgaat van de lokale Corneliusparochie.