UTRECHT - De straten van Utrecht zijn vanaf donderdagavond zes uur weer het toneel van de vrijmarkt, die jaarlijks de avond voor Koninginnedag wordt gehouden. De rommel van zolderkamertjes kan dan weer op straat aan de man worden gebracht tot vrijdagavond zes uur.

Afgelopen week probeerden veel inwoners van de Domstad al om bijvoorbeeld middels posters een goed plekje voor zichzelf te reserveren op de markt.

In Utrecht zijn er naast de vrijmarkt ook tal van andere activiteiten, waaronder feesten op de Neude en het Domplein. Naar verwachting zullen duizenden bezoekers hun vertier zoeken in de Domstad.

Het is te hopen dat de verkopers goede zaken doen, want anders zou het in de Utrechtse binnenstad nog wel een rotzooitje worden. Na de vrijmarkt en de konginnedagfestiviteiten leggen straatvegers er op 1 mei om middernacht hun bezem neer.

Niet brandschoon

De straten van Utrecht zullen na Koninginnedag dus niet brandschoon zijn. ''We maken vooral de doorgaande routes vrij, maar kunnen lang niet alles opruimen in één dag'', stelde Bart Schnoor van vakbond CNV Publieke Zaak woensdag.

Bekijk lezersfoto's van Koninginnedag op NUfoto