AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 49-jarige Shelwin R. Volgens advocaat-generaal Hans Wesselink staat vast dat R. precies elf maanden geleden de 12-jarige Robiënna Reboe met voorbedachten rade de keel heeft doorgesneden.

Vorig jaar eiste het OM voor de rechtbank een gelijkluidende straf. De rechtbank verklaarde de moord op Robiënna bewezen, maar achtte onvoldoende bewijs voorhanden voor de poging tot moord op de moeder van het kind. Het vonnis van de rechtbank luidde twintig jaar cel.

Shelwin R., die evenals het OM hoger beroep aantekende, hield ook woensdag vol dat Robiënna's dood te wijten is aan een tragisch ongeluk: het meisje is volgens hem in zijn geopende stanleymes gelopen. Robiënna bloedde ter plekke dood.

R.'s lezing van de feiten staat lijnrecht tegenover die van Robiënna's moeder, die woensdag ten overstaan van het gerechtshof een aangrijpende slachtofferverklaring voorlas. De vrouw had enige tijd een relatie met R.

Drankmisbruik

Volgens aanklager Wesselink was de man ''zeer teleurgesteld'' en ''zwaar gefrustreerd'' over het feit dat de vrouw hem aan de kant had gezet, vooral wegens R.'s chronische drankmisbruik. De vrouw had R. opgedragen het huis (aan de Amsterdamse Nova Zemblastraat) met zijn spullen te verlaten.

Frustratie

De diepe frustratie heeft R. naar alle waarschijnlijkheid tot het ernstige geweld gebracht. Volgens Robiënna's moeder haalde R. plotseling uit met zijn stanleymes, terwijl hij met Robiënna en haar moeder aan de eettafel zat. R. zou onder meer hebben geroepen: ''Als ik jullie niet krijg, krijgt niemand jullie.''

Met R.'s moeder ontstond een hevig gevecht, waarbij beiden gewond zijn geraakt. Wesselink veroordeelde dat de verdachte zich niet om de zwaargewonde Robiënna heeft bekommerd.

Haar moeder kon evenmin iets voor het kind uitrichten, omdat zij het vege lijf probeerde te redden. ''Beestachtig'', zo omschreef Wesselink de geweldsexplosie. Buren alarmeerden de politie. Zij kon R. in de woning arresteren.

Slachtoffer

Wesselink hekelde het feit dat R. zichzelf vooral als slachtoffer ziet. Hij drong er bij het hof op aan ook de poging tot moord op Robiënna's moeder bewezen te verklaren.

Het hof doet uitspraak over twee weken.