ARNHEM - Vier Molukkers die tijdens de jaarwisseling samen in de Culemborgse wijk Terwijde een Marokkaan met honkbalknuppels aftuigden en diens auto en huis vernielden, hebben woensdag celstraffen tot twee jaar en vier maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, gekregen.

Een van de straffen was hoger dan twee weken geleden door het Openbaar Ministerie (OM) was geëist.

De vier gingen volgens de rechtbank in Arnhem verhaal halen bij de Marokkaan, omdat ze zijn zoon ervan verdachten dat hij de auto van een Molukker in brand had gestoken.  De groep pleegde daarom openlijk geweld en twee verdachten met knuppels maakten zich volgens de rechtbank ook schuldig aan een poging tot doodslag.

Maar vooral lieten ze de geweldsspiraal in Culemborg voortbestaan zodat de inwoners het jaar begonnen met angst. Dit tot afschuw van de rechtbank.

Stenen

De vier gooiden samen met nog ongeveer tien onbekend gebleven aanhangers een balk door de ruit van de woning en stenen door de voordeur. De auto werd in elkaar geslagen. De hoogste straf ging naar een 27-jarige man, gevolgd door twee jaar cel voor een 44-jarige.

Zij sloegen de Marokkaan, die zijn elleboog brak bij het afweren van de slagen met de knuppels. Als het hoofd was geraakt, had de man wel doodgeslagen kunnen zijn, stelt de rechtbank.

Twee mannen van 21 en 26 jaar kregen straffen voor de duur van hun voorarrest plus drie maanden voorwaardelijk. Een kreeg daarbij ook nog zestig uur werkstraf.

Alibi's

De rechtbank verwierp de suggestie van de advocaten dat verklaringen van de getuigen van Marokkaanse kant en het slachtoffer niet betrouwbaar zouden zijn. Ook is hij het niet met de raadslieden eens dat er duidelijke alibi's waren.

De rechtbank verwijt de 44-jarige Molukker vooral dat hij ongeremd geweld heeft gebruikt, terwijl veel jonge Molukkers hem als een voorbeeld zien. De 27-jarige zou geen enkel respect voor het gezag of andermans gezondheid hebben en bovendien niet van ophouden weten.

Huisarrest

De officier van justitie had ook geëist dat de vier tijdens de twee komende jaarwisselingen onder huisarrest zouden staan. Dat wees de rechtbank af: de problemen in de wijk waaraan de vier volgens de rechtbank bijdragen, zijn er niet alleen met oud en nieuw.