AMSTERDAM - Het plaatsen van de bodyscanners die Schiphol bestelde na de mislukte terreuraanslag op een vlucht van de luchthaven naar Detroit, heeft vertraging opgelopen.

Pas 23 bodyscanners zijn geplaatst, terwijl de 73 bestelde scanners er nu al hadden moeten staan. Dat bevestigt een woordvoerder van Schiphol woensdag.

Het plaatsen van de scanners heeft vertraging opgelopen omdat het verkrijgen van vergunningen voor de mensen die de bodyscanners bij de gates moeten plaatsen op zich laat wachten. Bij drukke gates worden soms meerdere scanners geplaatst.

Niet allegeplaatste bodyscanners zijn in gebruik. Wanneer de bestelde scanners nu geplaatst worden, kan de zegsvrouw van Schiphol niet zeggen. Dit gebeurt volgens haar zo snel mogelijk.

De scans worden ingezet op vluchten naar de Verenigde Staten. De man die rond kerst in het vliegtuig naar Detroit een aanslag wilde plegen, kon ongemerkt aan boord komen met explosief poeder dat hij in zijn onderbroek had verstopt. Het is niet zeker of het poeder met de scanners wel was opgemerkt.