'Wietpas kan illegale markt versterken'
Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar het Limburgse plan om onder meer een wietpas voor coffeeshops in te voeren.
Dat plan werd in mei 2009 gepresenteerd door de burgemeesters van acht Limburgse steden met coffeeshops.
Inwoners
Met de wietpas zouden alleen eigen inwoners toegang mogen krijgen tot de coffeeshops. Bovendien zouden bezoekers per dag niet meer dan 3 gram wiet mogen kopen.
''Als je beperkingen oplegt aan de voordeur, sluit je een groep uit. De vraag is wat die groep gaat doen'', legde onderzoekster Nicole Maalsté van de UvT dinsdag uit.
Ervaringen in steden als Roosendaal en Bergen op Zoom, waar coffeeshops zijn gesloten, leren dat drugskopers blijven komen, aldus Maalsté.
''Waar de coffeeshops gesloten zijn, wordt de handel onmiddellijk overgenomen door straatdealers. Dat gebeurt op grote schaal.''
Politie
Volgens haar heeft dat ook invloed op de inzet van de politie. ''Het nemen van maatregelen bij de coffeeshops, betekent dat je meer op straat moet gaan handhaven. Daarvoor moeten capaciteit en inzet worden vrijgemaakt.''
De burgemeesters gooien verder twee zaken die los van elkaar staan, op een hoop, vindt Maalsté.
''Men denkt dat het terugdringen van het coffeeshoptoerisme ook effect heeft op de drugsrunners, maar dat is niet zo. De drugsrunners bedienen een heel andere markt; daar gaat het om harddrugs. Het is niet zo dat je minder last hebt van drugsrunners als je maatregelen neemt bij de coffeeshops.''
Uitspraak
De acht burgemeesters kijken de kat nog even uit de boom. Ze wachten een uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg af over het verbod voor niet-inwoners om een coffeeshop te bezoeken.
Vervolgens zal ook de Raad van State zich over de kwestie buigen. Deze procedure wordt afgewacht, evenals de formulering van het coffeeshopbeleid door het nieuwe kabinet.