ROTTERDAM - Het politieoptreden zondagmiddag in het centrum van Rotterdam waarbij ruim zeventig Feyenoordfans werden aangehouden, was nodig en terecht. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb maandagmiddag in een reactie.

De ME greep zondag nog voor de bekerwedstrijd Ajax-Feyenoord in op het Stadhuisplein omdat mensen op het terras antisemitische leuzen scandeerden. Dat is volgens Aboutaleb, zeker zo vlak voor dodenherdenking, onacceptabel.

''Zulke teksten worden in de stad niet getolereerd en zeker niet op zo'n plek als het Stadhuisplein waar we de doden herdenken.''Aboutaleb was zelf ook regelmatig het verbale doelwit van de supporters. De burgemeester zei wel dat het optreden nog wordt geëvalueerd.

Boete

Alle aangehouden fans zijn zondagavond weer op vrije voeten gekomen. Ongeveer de helft van hen betaalt een boete, het andere deel moet in juli voor de rechter komen. Volgens de politiewoordvoerder ligt de lat laag en treedt de politie snel op.

''Vroeger zagen we misschien nog wel eens wat door de vingers. Maar we hebben onder meer met de burgemeester duidelijk afspraken gemaakt. Dit is ook onze lijn op 6 mei.''

De bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax wordt over twee duels afgewerkt. De eerste had zondag plaats in Amsterdam, de tweede op 6 mei in Rotterdam. Bij beide duels is alleen thuispubliek aanwezig.

Opheldering

Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks, vroeg Aboutaleb maandag om opheldering over het politieoptreden. Dat was volgens hem disproportioneel en overtrokken en ook onschuldige supporters werden hard getroffen.

Hij vreest bovendien dat deze manier van optreden juist agressie in de hand werkt. ''Ik heb sterk de indruk dat het harde optreden van de politie vooral was bedoeld om de spierballen te laten zien.''

Raadslid Hennie van Schaik van Leefbaar Rotterdam kwam zondag zelf een kijkje nemen op het Stadhuisplein. Het zerotolerancebeleid van de politie stemde hem juist tevreden.