AMSTERDAM - Ook nonnen hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag op zijn website.

Dat veel priesters zich in het verleden aan kinderen hebben vergrepen is de afgelopen maanden al bekend geworden, maar ook vrouwelijke religieuzen blijken niet zonder zonden.

Daarbij zijn niet alleen jongens het slachtoffer. Bij de krant en de Wereldomroep hebben zich sinds eind februari 29 vrouwelijke slachtoffers gemeld.

Tien vrouwen zeggen volgens de krant dat ze door een priester of een broeder zijn misbruikt. Daarnaast zeggen negentien vrouwen dat ze zijn misbruikt of mishandeld door vrouwelijke religieuzen.

Bruut geweld

Bij kindertehuizen en gestichten van zusterordes hing volgens de getuigenissen veelal een 'hardvochtig en repressief' klimaat. Dat zou hebben geleid tot vernederingen en bruut geweld met sadistische trekjes.

Zo zou bij een kindertehuis voor weeskinderen in Sittard een kind door twee zusters in de houdgreep zijn genomen. Vervolgens werd de mond opengetrokken om met geweld koude havermoutpap naar binnen te brengen. Toen de pap naar buiten kwam, moest het kind het braaksel opeten.