UDEN - De VVD-Leefbaar Uden wil dat er meer maatregelen worden genomen, als tbs'ers uit de longstaykliniek in het nabijgelegen dorp Zeeland tijdens verlof in Uden komen.

Raadslid Martijn van de Koolwijk heeft dat woensdagochtend laten weten.

Hij heeft namens de grootste Udense raadsfractie vragen gesteld aan burgemeester Henk Hellegers van Uden over de willekeurige steekpartij door een 49-jarige tbs'er dinsdag in het Udense winkelcentrum.

Het raadslid denkt bijvoorbeeld aan een extra begeleider. Ook wil hij opheldering over de afspraak die de gemeente Landerd heeft gemaakt dat tbs'ers niet in Zeeland gaan winkelen.

Wapens

Zeeland behoort tot die gemeente. Burgemeester Willy Doorn van Landerd verklaarde dinsdag dat het gaat om een herenakkoord met de kliniek, omdat tbs'ers en hun bewakers in het kleine dorp snel opvallen.

Het is de derde keer dat de liberalen in Uden vragen stellen over kliniek De Corridor. In 2006 ging het over wapens en drugs die de kliniek werden binnengesmokkeld.

Eind vorig jaar gingen de vragen over tbs'ers die in Uden shoppen zonder dat de lokale autoriteiten ervan wisten. ''Dit is precies waar we toen voor gewaarschuwd hebben en bang voor waren'', zegt Van de Koolwijk.