AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 38-jarige taxichauffeur Sidi Mohamed B. veroordeeld tot twee jaar cel. Ze achtte bewezen dat hij de 44-jarige Rob Sitek op 5 juli vorig jaar op het Leidseplein een harde vuistslag tegen het hoofd heeft gegeven.

Het slachtoffer kwam daarop hard tegen de grond terecht en overleed aan zijn verwondingen.

De uitspraak wijkt af van de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde B. drie jaar achter de tralies hebben. Volgens justitie gaf B., een geoefend kickbokser, Sitek ''een snoeiharde vuistslag''.

Ritprijs

Het tweetal kreeg tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Volgens de rechtbank heeft Sitek zich daarbij beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover B.

De taxichauffeur spuugde daarop naar Sitek, waarop die hem een klap gaf. B. deelde vervolgens de fatale vuistslag uit.

Ontsteltenis

De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een ''in wezen onbetekenende ruzie''.

''Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht'', staat in het vonnis.

Beroep

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het beroep van B. zwaar meegewogen. ''Het beroep van taxichauffeur is dienstverlenend van aard. Van een taxichauffeur mag verwacht worden dat hij conflicten uit de weg gaat.''

Hoewel de beroepsgroep soms wordt geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten, zoals ook in deze zaak het geval was, mag volgens de rechtbank van taxichauffeurs worden verwacht dat ze conflicten op een correcte, niet gewelddadige wijze oplossen.

B. heeft zelf ontkend dat hij Sitek hard heeft geslagen. Hij zei dat hij had geslagen om zichzelf te verdedigen.

Hoger beroep

Geert-Jan Knoops, de advocaat van B., zei nog niet te weten of hij in hoger beroep gaat. Hoewel hij het niet op alle punten eens is met de uitspraak, weet hij niet of zijn cliënt zin heeft om de zaak nog langer te laten voortduren.

''Het kan best zijn dat hij het hier bij laat. Juridisch is het een aanvechtbare uitspraak. Pragmatisch is er een jaar minder opgelegd dan geëist.''

Drama

De raadsman zei het verder belangrijk te vinden dat de rechtbank oordeelt dat de dood van Sitek het gevolg is van een noodlottige reeks van gebeurtenissen. Volgens Knoops is het incident ook voor B. ''een drama'' geweest.

Het OM liet weten de uitspraak nog te bestuderen.