SCHIPHOL - Op Schiphol is het dinsdag alweer een drukte van belang. Nadat het luchtruim boven Nederland dagenlijk afgesloten is geweest, is er vanaf de luchthavens van Schiphol, Eindhoven en Rotterdam weer vliegverkeer mogelijk.

KLM verwacht dinsdag meer dan de helft van haar geplande Europese vluchten uit te voeren en wil uitgezonderd zes bestemmingen alle intercontinentale vluchten vanaf Schiphol weer laten vliegen.

In 48 uur tijd denkt KLM weer helemaal volgens schema te vliegen. "De mensen die gestrand zijn, hebben samen met de mensen die al een ticket hadden geboekt voorrang. Het moet zeker lukken iedereen binnen twee dagen terug te hebben gehaald."

Er wordt passagiers geadviseerd vooral niet naar Schiphol te komen voordat ze weten of hun vlucht al dan niet gaat.

Daglicht

Bovendien mag er in Nederland voorlopig alleen met daglicht worden gevlogen. Dat betekent dat het luchtruim om een minuut over negen vanavond wordt gesloten, zo meldt de Telegraaf.

Woensdag om kwart voor zes 's ochtends gaat het luchtruim dan weer open.

Sliert as

In het luchtruim boven Nederland bevindt zich vrijwel geen vulkaanas meer. Alleen in het noorden van het land is nog een sliertje vulkanisch as uit IJsland aanwezig.

De vooruitzichten zijn volgens het KNMI gunstig. "Tot en met donderdag is er nog sprake van een noordwestelijke stroming, maar vanaf vrijdag draait de wind naar het zuidwesten. Hierdoor zal er geen vulkaanas meer naar West-Europa drijven", aldus het KNMI.

Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) betekent het goede nieuws van het KNMI niet dat er meteen meer vluchten uitgevoerd kunnen worden. "Het Nederlandse luchtruim is maar klein. De condities in de ons omringende landen spelen een belangrijke rol", aldus een woordvoerster van LVNL dinsdag.

Zones

Europa is sinds maandag opgedeeld in drie zones: een zone waar een vliegverbod geldt, een zone waar weinig as is en een zone waar geen as is.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat kon dinsdag nog niet zeggen of het asvrij verklaren van het Nederlandse luchtruim leidt tot een ander beleid of een andere indeling van de zones. In de loop van dag volgen daar wellicht mededelingen over.

Rotterdam

Ook vanaf Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport wordt er weer gevlogen. Ook Martinair voert vanaf dinsdagmiddag weer vluchten uit. Er vertrekken drie toestellen naar respectievelijk Aruba, Havana en Cancún (Mexico).

Vroeg in de avond vertrekken uit die plaatsen ook drie toestellen richting Schiphol. Volgens Martinair zijn dit alle vluchten die voor dinsdag stonden gepland. Door technische problemen is Martinair dinsdagochtend niet in staat haar website bij te werken. De luchtvaartmaatschappij probeert passagiers die geboekt staan nu op een andere manier te bereiken.

Luchtvaartonderneming Transavia wil dinsdag zoveel mogelijk vluchten uitvoeren. ''Wel zijn er veel onzekere factoren, waardoor het onduidelijk is of de vliegtuigen ook daadwerkelijk kunnen opstijgen, meldde een woordvoerster. ''Er mag maar een beperkt aantal vluchten vertrekken.''

Dubai

Maandagavond vertrokken voor het eerst sinds vier dagen weer passagiersvluchten vanaf Schiphol. Die gingen naar Shanghai, New York en Dubai, met in totaal 793 passagiers.

Het luchtruim was vier dagen dicht in verband met de aswolk die de vulkaan van de Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) op IJsland uitstoot. Eerder maandag stapten de eerste gestrande passagiers vanuit Curaçao en Suriname al op richting Nederland en landde een vliegtuig met passagiers vanuit Kiev op Schiphol.

Europa

De verstoring van het vliegverkeer in Europa houdt nog aan. Sommige luchthavens zijn opengegaan, maar andere landen hebben besloten het luchtruim nog gesloten te houden.

Noorwegen heeft dinsdagmiddag zijn gehele luchtruim tot ten minste 20.00 uur onze tijd opengesteld voor het vliegverkeer. De Poolse luchtvaartautoriteiten hebben besloten het gehele luchtruim dinsdag nog gesloten te houden. Ierland heeft het vliegverbod verlengd tot dinsdag 14.00 uur.

Zwitserland

Zwitserland heeft zijn luchtruim dinsdagochtend juist open gegooid. Het Noord-Italiaanse luchtruim keert dinsdag sinds 08.00 uur ook langzaam terug naar de normale situatie.

In het noorden van Frankrijk zijn luchthavens langzamerhand ook weer in bedrijf. Bij beide internationale luchthavens van Parijs vertrekken en landen vliegtuigen. Daar zal ongeveer driekwart van de geplande internationale vluchten doorgang vinden.