Vliegverkeer zeer mondjesmaat op gang

AMSTERDAM - Maandagavond zijn voor het eerst sinds vier dagen weer passagiersvluchten vertrokken vanaf Schiphol. Die gingen naar Shanghai, New York en Dubai, met in totaal 793 passagiers.

Volgens president-directeur Peter Hartman van de KLM huilden mensen van blijdschap toen ze hoorden dat ze mochten vertrekken.

Het luchtruim was vier dagen dicht in verband met de aswolk die de vulkaan van de Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) op IJsland uitstoot.

Eerder maandag stapten de eerste gestrande passagiers vanuit Curaçao en Suriname al op richting Nederland en landde een vliegtuig met passagiers vanuit Kiev op Schiphol.

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM voert dinsdag de helft van de vluchten binnen het Europese netwerk uit en samen met haar partners nog eens vijftig intercontinentale vluchten van en naar Schiphol.

De reizigers 'achter' de douane mogen als eerste weg. De maatschappij haalt alle vliegtuigen die op verre bestemmingen staan dinsdag ''voor donker terug naar Schiphol''.

Zones

De 27 Europese ministers van Verkeer besloten maandag tijdens een videoconferentie het luchtruim op te delen in een zone waar niet mag worden gevlogen, een veilig gebied en een zone waarin vliegtuigen extra moeten opletten.

De gebieden gelden vanaf dinsdagochtend acht uur. Eurocontrol deelt de zones de komende uren in. Elk land blijft er zelf verantwoordelijk voor of het zijn luchtruim openstelt of dicht laat. 

Gemor

Het gemor over het dichte luchtruim was maandag steeds luider te horen. Overal ter wereld zijn mensen gedwongen hun vakantie-, zaken- of schoolreis te verlengen. In de meeste gevallen verblijven zij in hotels en niet op luchthavens.

Ambassades en consulaten helpen mensen die in problemen zijn doordat ze medische zorg of medicijnen nodig hebben of hun visum moeten verlengen.

Schrijnend zijn de gevallen van mensen die naar een ernstig zieke naaste willen of naar een begrafenis. Gaat het om plaatsen in Europa dan kan de trein, bus of een huurauto uitkomst bieden.

Het mondjesmaat opstarten van vluchten biedt veel mensen soelaas. Maar het is een reuzenklus om alle gestrande passagiers op weg te helpen. Ambassades en consulaten gaan hun best doen om mensen die wegens privé- of werkomstandigheden dringend moeten reizen als eerste op een vliegtuig te krijgen. 

Schiphol

Nu het luchtverkeer weer een heel klein beetje op gang komt, raadt Schiphol reizigers nog steeds aan niet zomaar naar de luchthaven te komen.

''Blijf contact houden met de luchtvaartmaatschappij. Dat is het enige dat we kunnen zeggen'', aldus een woordvoerster van Schiphol maandagavond.

''Als het luchtverkeer weer wordt opgestart, dan is dat een proces van de luchtvaartmaatschappijen. Zij gaan daarover. Het zijn hun processen, het zijn hun passagiers'', liet de zegsvrouw weten.

KLM laat weten dat het bedrijf twee etmalen nodig heeft om het vliegverkeer weer op gang te brengen.

Tip de redactie