DEN HAAG - Een Boeing 737 van luchtvaartmaatschappij KLM is maandagochtend iets voor 11.00 uur in de ochtend vertrokken van Schiphol naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

Het gaat om een vlucht zonder passagiers met de normale bemanning aan boord, dat wil zeggen de cockpitbemanning. ''We laten deze vliegen om aan te tonen dat het kan en dat het veilig is om te vliegen.''

Tot nu toe zijn al testvluchten uitgevoerd boven Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ook vloog KLM zondag vanaf Schiphol naar Düsseldorf en terug. De route waar maandagochtend gevlogen wordt, was nog niet getest.

Alle reguliere vluchten van KLM zijn in ieder geval tot maandag 14.00 uur opgeschort. Naar verwachting maakt de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) op korte termijn bekend of en tot wanneer het vliegverbod boven het Nederlandse luchtruim wordt verlengd.

De vulkanische as hangt door de huidige weersomstandigheden nog steeds boven het Europese vasteland.

Ambassades

Over de hele wereld gaan medewerkers van ambassades en consulaten vliegvelden bezoeken om te kijken of gestrande Nederlanders daar hulp nodig hebben. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten.

De medewerkers kunnen bijvoorbeeld Nederlanders helpen van wie het visum is verlopen. Ook kunnen ze helpen bij medische of financiële problemen.

Het ministerie kreeg signalen binnen dat er gestrande passagiers met medische problemen zijn, die niet of met moeite aan medicijnen kunnen komen. Ook zijn er problemen van ouders met kleine kinderen gemeld.

Wereldwijd zijn er ongeveer 160 ambassades en consulaten.

Documenten

De marechaussee op Schiphol heeft tot nu toe aan 317 gestrande passagiers op Schiphol speciale documenten verstrekt, waarmee ze met ander vervoer dan het vliegtuig mogen doorreizen.

Ook biedt een dergelijk document passagiers die vastzitten de mogelijkheid tijdelijk de luchthaven te kunnen verlaten om in een hotel of bij familie te logeren. Dat meldde een woordvoerder van de marechaussee maandag.

Eurlings

De EU-ministers van Verkeer voeren maandag overleg over het vliegverbod als gevolg van de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan op IJsland.

Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings vindt dat het verbod moet worden versoepeld. Waar het kan moet het luchtruim weer open, zei de bewindsman zondag. Hij vindt dat de luchtvaartsector een algehele sluiting niet langer aan kan.

Vluchten

De twee vluchten van KLM naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Thailand die zondagavond vanaf Schiphol vertrokken, zijn normaal verlopen. KLM spreekt van ''zeer geslaagde vluchten''.

Een volledig vrachttoestel vloog naar Sharjah in de VAE, een zogenoemde combi met extra bemanning aan boord vloog naar Bangkok en zal vanaf daar verder vliegen naar Taipei.

Technische inspectie

''De vluchten zijn normaal verlopen, ook op het oog was er niets aan de hand'', zei een woordvoerster van KLM maandag. De toestellen zijn na aankomst onderworpen aan een technische inspectie.

''Ook daar kwam geen bijzonderheden naar voren.'' De gegevens worden aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gemeld.

KLM wilde graag een toestel met nieuwe bemanning in het Verre Oosten hebben om zo snel als dat mag gestrande passagiers terug te vliegen.

Brits luchtruim

Het Britse luchtruim blijft gesloten tot dinsdagochtend 02.00 uur wegens aanhoudende problemen met de aswolk uit IJsland. Dat maakte de Britse luchtvaartautoriteit NATS maandagochtend bekend.

Italië besloot maandagochtend het luchtruim in het noorden van het land opnieuw te sluiten. De sluiting ging om 09.00 uur in en duurt tot ten minste 20.00 uur maandagavond. Dat heeft de Italiaanse luchtvaartautoriteit Enac laten weten.

In Oostenrijk mogen vliegtuigen weer de lucht in en ook de meeste luchthavens in Zweden en twee luchthavens in het westen van Roemenië zijn weer open.

Daarentegen blijft het vliegverbod in Duitsland en België tot zeker maandag 20.00 uur dicht. Alle vliegvelden ten noorden van de lijn Nice-Bordeaux in Frankrijk blijven tot 08.00 uur dinsdagochtend dicht.

Schatting

Naar schatting 30 procent van het totaal aantal vluchten in Europa zal maandag doorgaan. Het gaat om acht- à negenduizend van de normale 28.000 vluchten.

Ze vliegen over ongeveer de helft van het Europese continent, voornamelijk het zuiden. Luchtverkeerscentrum Eurocontrol heeft dat maandag gemeld.

Momenteel is het luchtruim geopend voor burgerluchtvaart in Portugal, Spanje, delen van Italië en Frankrijk, de Balkan, Bulgarije, Griekenland en Turkije, evenals Noorwegen en delen van Zweden.

Sinds de instelling van vliegverboden in Europa zijn inmiddels zo'n 83.000 vluchten geannuleerd.

Luchtruim gesloten