AMSTERDAM - Twee Nederlandse mariniers zijn zaterdag omgekomen bij een explosie in Uruzgan.

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft dat zaterdagavond in Den Haag bekendgemaakt.

Het gaat om de korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier Marc Harders (23). Een 21-jarige militair raakte gewond. Zijn toestand is stabiel. De mariniers zijn omgekomen door het ontploffen van een bermbom.

Doorn

De families van de drie zijn ingelicht. De omgekomen mariniers waren gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. De drie mariniers zaten in een Viking rupsvoertuig dat halverwege de middag (Afghaanse tijd) op een bermbom reed. Ze namen deel aan de zogenoemde operatie Kharok Mahy.

Van Uhm uitte zijn medeleven. ''Het sneuvelen van deze twee militairen herinnert ons op tragische wijze dat het werk in Uruzgan en in Afghanistan nog lang niet klaar is.''

Van Middelkoop

''Wij zijn diep getroffen door het vreselijke bericht dat korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders zijn omgekomen tijdens hun inzet in Afghanistan. Het sneuvelen van deze jonge mariniers maakt ons erg verdrietig. Zij zetten zich onbaatzuchtig in voor een betere wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs.''

Dat stelden minister Eimert van Middelkoop (Defensie), staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm zaterdagavond in een verklaring.

''Onze gedachten gaan uit naar de ouders, echtgenote, kinderen, naaste familie, vrienden, collega's en allen die hen dierbaar waren. Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.''

Voor de twee in Afghanistan gesneuvelde mariniers zijn zaterdagavond direct een aantal condoleancesites op internet geopend. Op de website van het ministerie van Defensie betuigden een aantal mensen direct na het bekend worden van het nieuws hun medeleven.

23 Nederlandse doden

Sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006 zijn daar 23 Nederlandse militairen om het leven gekomen. Bekijk hier het chronologisch overzicht.

In totaal zijn er dit jaar in Afghanistan 150 internationale soldaten omgekomen. De meeste dodelijke slachtoffers vielen bij de Amerikanen. Negentig Amerikaanse soldaten vonden dit jaar de dood in Afghanistan.

Twee mariniers omgekomen in Uruzgan