AMSTERDAM - Het Nederlandse luchtruim blijft tot nader order, maar ten minste tot zondagochtend 08.00 uur gesloten, bij het weertype dat op dit moment heerst.

Tot deze conclusie komen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit in overleg met onder meer Luchtverkeersleiding Nederland en KNMI, zo liet de IVW zaterdagavond weten.

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft alle vluchten tot in ieder geval zondagochtend 11.00 uur geannuleerd. Dat liet een woordvoerster zaterdagavond weten.

Transavia heeft verder samen met touroperators een alternatieve manier bedacht om passagiers naar Nederland te halen. Een deel van de gestrande passagiers in Egypte en op de Canarische eilanden worden met het vliegtuig naar Barcelona in Spanje gevlogen om vervolgens met bussen naar Nederland gebracht te worden.

Weersomstandigheden

De vulkanische as uit IJsland blijft langer boven het Europese vasteland. Dit heeft te maken met de huidige weersomstandigheden. Daardoor is het Nederlandse luchtruim nog niet veilig voor de luchtvaart, aldus de IVW.

Ondanks het vliegverbod werd het zaterdag op luchthaven Schiphol zaterdag steeds drukker, reizigers stroomden er binnen in de hoop dat ze toch weer zouden kunnen vliegen.

Succesvolle testvlucht

Een Boeing 737 van luchtvaartmaatschappij KLM heeft zaterdagavond met succes een testvlucht voltooid boven Nederland.

Het toestel was rond kwart over zeven opgestegen voor een proefvlucht om te kijken of de lucht schoon genoeg is. Iets voor 21.00 uur landde het vliegtuig op Schiphol. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

Het toestel heeft ruim 10 kilometer, tot aan het maximum, hoog gevolgen. ''Veel hoger dan aanvankelijk gedacht'', aldus KLM.

Resultaten

''De resultaten zullen nader worden bestudeerd'', aldus de woordvoerster. Het toestel zou aanvankelijk naar Duitsland, maar in overleg met de Inspectie Verkeer en Waterstaat is besloten om een rondje boven Nederland te vliegen.

Het vliegverkeer in heel Europa blijft nog zeker tot maandag ontregeld door de schadelijke aswolk na een vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat heeft de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in Brussel zaterdag laten weten.

In Duitsland, Groot-Brittannië en België blijft het luchtruim langer gesloten. Hier geldt de maatregel nu tot zondagmiddag 14.00 uur. Tegen die tijd of al eerder wordt de situatie opnieuw bekeken.

Spanje

Vanwege de aswolk sluiten zaterdagavond ook zeven luchthavens in het noorden van Spanje. Dat heeft de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA gemeld.

De maatregel geldt voor de luchthavens van Pamplona, San Sebastián, Bilbao, Vitoria, Santander, Logroño en voor een vliegveld in de regio Asturië in de buurt van Avilés. De luchthavens sluiten om acht uur en blijven tot zeker tien uur zondagochtend dicht.

De maatregel is genomen in overleg met de Europese luchtvaartautoriteit Eurocontrol. Alleen al zaterdag zullen 22 vluchten worden geannuleerd.

Reizigers gestrand op Schiphol