BERGEN - Hulpverleningsdiensten hebben in Bergen veel last van ramptoeristen. Dit heeft de gemeente Bergen zaterdag gemeld.

Bekijk alle foto's van de brand in Bergen op NUfoto.

Mensen proberen en masse het noodverordeningsgebied te betreden waar de brandweer bezig is met het nablussen van de duinbrand.

''Mensen laten zich simpelweg niet tegenhouden door de hulpverleners die langs de afzettingen staan'', vertelde een woordvoerster van de gemeente.

De politie deelt her en der wel boetes uit, maar dit heeft volgens haar nog niet het gewenste effect.

Gevaarlijk

De gemeentewoordvoerster legde uit dat de situatie niet alleen uitermate demotiverend is voor de hulpverleners, maar ook levensgevaarlijk kan zijn.

''Een deel van het strand wordt gebruikt als aanvliegroute voor de blushelikopters. Als er maar iets misgaat en honderden kilo's water op de mensen belanden, zijn de gevolgen niet te overzien.''

Mooi weer

Mede door het mooie weer vreest Bergen dat zaterdag en zondag meer mensen naar het duingebied afreizen. De brand is echter moeilijk te bestrijden en de bluswerkzaamheden gaan volgens de woordvoerster zeker nog het hele weekend door.

''Om ervoor te zorgen dat de blushelikopters en de manschappen op de grond hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, vragen we iedereen om gewoon weg te blijven.''

Duingebied

In het duingebied bij Bergen brak woensdag brand uit. Heel Bergen aan Zee werd woensdagavond ontruimd; 450 mensen moesten hun woning verlaten.

De brand leek woensdagnacht onder controle, maar laaide donderdagmiddag weer op. Het vuur smeult nog altijd ondergronds en de brandweer verwacht dat het nablussen nog wel enkele dagen duurt.