SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft van de autoriteiten toestemming gekregen om met een lege Boeing 737 een proefvlucht boven Nederland te maken.

De Boeing vertrekt rond kwart over zeven zaterdagavond om te kijken of de lucht schoon genoeg is. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

Het toestel zou aanvankelijk naar Duitsland, maar in overleg met de Inspectie Verkeer en Waterstaat is besloten om een rondje boven Nederland te vliegen.

Geen garantie

Wanneer alles goed gaat, hoopt KLM van de autoriteiten toestemming te krijgen om zondag al toestellen met passagiers van Düsseldorf naar Nederland te vliegen.

Een testvlucht is echter geen garantie voor vluchten met passagiers. Lufthansa, die eerder zaterdag een testvlucht uitvoerde, maakte zaterdagavond bekend alle vluchten te schrappen tot 12 uur zondagmiddag.

Luchtruim nog gesloten

Het luchtruim boven Nederland blijft nog tot zeker zaterdagavond 20.00 uur gesloten. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat gemeld. Ondanks het vliegverbod wordt het op luchthaven Schiphol zaterdag steeds drukker, reizigers stromen er binnen in de hoop dat ze toch weer kunnen vliegen.

Het vliegverkeer in heel Europa blijft nog zeker 24 uur ontregeld door de schadelijke aswolk na een vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat heeft de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in Brussel zaterdag laten weten.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle vluchten van en naar Schiphol in ieder geval tot zaterdag middernacht opgeschort. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

KLM heeft dit besloten op basis van de informatie die ze van de autoriteiten heeft gekregen.Ook Transavia heeft de vluchten van en naar Nederland opgeschort tot zondag, meldt de luchtvaartmaatschappij.

Nacht

De tweede nacht sinds de sluiting van het luchtruim door de vulkaanuitbarsting is op Schiphol rustig verlopen.

Ongeveer 1500 gestrande reizigers hebben de nacht doorgebracht op veldbedden op de luchthaven, liet een woordvoerster zaterdagochtend weten.

De directie van Schiphol overlegt met de gemeente Haarlemmermeer, het Rode Kruis, de Koninklijke Marechaussee en andere betrokken instanties over nieuwe maatregelen nu blijkt dat het luchtruim nog dicht blijft.

"Dit is een noodoplossing. Op een gegeven moment moet je bekijken of deze situatie nog wenselijk is en ja naar alternatieven zoeken. De mensen hebben bijvoorbeeld ook schone kleren nodig", aldus een woordvoerster van Schiphol.

Scenario's

De gestrande luchtreizigers krijgen eten en drinken en kunnen ook douchen en internetten. "Maar waar het om gaat, is dat de mensen naar huis willen", aldus de woordvoerster.

"Er wordt naar alle scenario's gekeken. Ook naar de worstcasescenario's, want dit duurt langer dan aanvankelijk gedacht", aldus de zegsvrouw.

NS Hispeed

NS Hispeed zet zaterdag wegens de problemen in de luchtvaart vijf extra lange Thalyssen in van en naar Brussel-Parijs.

De treinen zijn dubbel zo lang en kunnen achthonderd in plaats van vierhonderd passagiers vervoeren. In totaal rijdt de Thalys zaterdag acht keer, aldus een woordvoerster van NS.

Ook worden drie extra Eurostar-treinen (Londen-Brussel) ingezet. Dit is interessant voor Nederlandse vliegtuigpassagiers die in Engeland zijn gestrand.

Touroperators

Touroperators proberen gestrande reizigers verder te vervoeren per bus. Dat heeft vervoersorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vrijdag gemeld.

''Sommige touroperators bieden zowel vlieg- als busreizen aan'', stelde een woordvoerder. ''Voor hen is het redelijk eenvoudig om de tickets om te boeken.''

Het gaat dan vooral om vluchten binnen de Benelux en West-Europa. Hoeveel mensen op deze manier weg kunnen van Schiphol, kon hij nog niet zeggen.

Aswolk

De aswolk na de vulkaanuitbarsting in IJsland blijft het vliegverkeer in Europa mogelijk nog tot midden volgende week parten spelen. Dat heeft de meteorologische dienst van IJsland zaterdag laten weten.

De dienst stelde dat de aswolk met de huidige windrichting naar Scandinavië en Groot-Britannië drijft. Volgens een zegsman van de meteorologische dienst blijft de wind de komende twee dagen min of meer in dezelfde richting staan en mogelijk ook nog enkele dagen langer.

Zweefvliegtuig

Een motorzweefvliegtuigje heeft het vliegverbod boven Nederland aan zijn laars gelapt. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD), dat het gesloten luchtruim controleert, ontdekte het toestel vrijdagmiddag op de radar.

Het vloog ter hoogte van Nijmegen van Nederlands naar Duits grondgebied. De piloot is nog niet achterhaald, aldus het KLPD zaterdag.

Reizigers gestrand op Schiphol